Redactie - 04 juli 2018

App voor doven haalt ruim 50.000 euro op door crowdfundingsactie

App voor doven haalt ruim 50.000 euro op door crowdfundingsactie image

In slechts tien dagen tijd haalde de SpeakSee app, voor doven en slechthorenden, al ruim €50.000 op voor verdere ontwikkeling. Het bedrag werd gerealiseerd door middel van een crowdfundingsactie. SpeakSee zet gesproken woorden razendsnel om in geschreven tekst op een mobiel apparaat. Zo kunnen doven en slechthorenden lezen wat er wordt gezegd en zowel tijdens vergaderingen als in drukke of luidruchtige ruimtes volwaardig deelnemen aan een gesprek. Een nieuwe uitdaging waar de SpeakSee app nu voor staat is het verzamelen van duizenden Nederlandse stemmen, accenten en dialecten, zodat de app optimaal functioneert voor iedereen.

Jari Hazelebach (23) merkte hoe moeilijk het voor zijn twee dove ouders was om groepsgesprekken te volgen. Samen met techneut Marcel van der Ven ontwikkelde hij daarom twee jaar geleden de SpeakSee app. De app wordt op dit moment getest in Nederland, Engeland en Amerika. Hazelebach: “De eerste tests zijn positief. Voor het Nederlands werkt de app al redelijk goed, maar voor deze taal is verdere verbetering nodig om het echt voor iedereen, in elke situatie waardevol te maken. Dit willen we doen door duizenden Nederlandse stemmen, accenten en dialecten te verzamelen in een database. Nederland kent 1,6 miljoen doven en slechthorenden, dus zodra de spraakherkenning geoptimaliseerd wordt, kunnen veel meer mensen gebruik maken van SpeakSee.’’

Honderden medewerkers zetten zich in voor dove collega
Aan die oproep wordt direct gehoor gegeven. Een bijzonder voorbeeld is het verhaal van Yunis Buyuktas, die zelf een aantal jaar terug plotseling doof werd. Gisteren zetten bijna 600 van zijn collega’s zich voor hem en de app in door hun stem toe te zeggen aan de spraakdatabase van SpeakSee. Buyuktas: ‘’Sinds ik doof ben, maak ik gebruik van allerlei hulpmiddelen om te communiceren met anderen. In één op één gesprek gaat dat best goed, maar groepsgesprekken blijven een uitdaging. De SpeakSee app biedt hierin echt een oplossing. Ik ben overweldigd door het mooie gebaar van mijn collega’s en hoop dat hun massale bijdrage ook anderen inspireert hun stem bij te dragen aan de app.” Toevallig kwam ook Buyuktas enkele jaren geleden met het idee dat een spraakherkenningsapp wel eens oplossing zou kunnen bieden voor de dagelijkse uitdagingen van doven en slechthorenden. Hij sprak dit idee uit bij zijn werkgever T-Mobile Nederland. Geïnspireerd door zijn verhaal is T-Mobile vervolgens, samen met haar innovatiecentrum Futurelab, een samenwerking gestart met SpeakSee.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!