Gartner: PC-markt groeit vlak door stijgende prijzen

12-07-2018 | door: Witold Kepinski

Gartner: PC-markt groeit vlak door stijgende prijzen

De verkoop van pc's, tablets en mobiele telefoons halen in 2018 een groei van 0,9 procent groei met een totale afzet van 2,28 miljard eenheden, aldus onderzoeksbureu Gartner. De PC- en tabletmarkt groei wordt geschat op 1,2 procent in 2018, terwijl de de markt voor mobiele telefoons in een stroomversnelling is om een toename van 1,4 procent te noteren.

DRAM prijzen stijgen

"De pc-markt wordt nog steeds gehinderd door de onderdrukking van de DRAM-markt voor heel 2018, vanwege het ontbreken van nieuwe wafercapaciteit Als gevolg daarvan zullen pc-leveranciers hun prijzen in 2018 blijven verhogen," zegt Ranjit Atwal , onderzoeksdirecteur bij Gartner. "Grotere schermen en meer grafische kaarten betekenen ook stijgende kosten, die bijdragen aan de prijzen van hardwarematerialen."

Hoewel de pc-markt prijsgevoelig is, is is er wel meer vraag van bedrijven naar hoogwaardige pc's, zoals Ultramobile Premium-apparaten, waar waarde als hoger wordt beschouwd. Gartner schat de groei van zendingen van ultramobiele premium-eenheden in 2018 op 12 procent.

De volgende grote verschuiving in de pc-markt zal worden gekenmerkt door het einde van de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020. "Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om naar Windows 10 te migreren zodra mogelijk, en zeker tegen het einde van 2019", aldus Atwal.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware