Redactie - 14 juli 2018

Apple iPhone X: Tweede indruk na 8 maanden

Apple iPhone X: Tweede indruk na 8 maanden image

De Apple iPhone X ligt inmiddels al een aantal maanden in de winkels, en wij hebben hem al die tijd intensief getest. In deze tweede indruk kom je meer te weten over de meest revolutionaire iPhone in jaren.

Een derde nieuwe iPhone
In september 2017 deed Apple iets opmerkelijks: het bedrijf kondigde niet alleen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus aan, maar presenteerde daarnaast ook de iPhone X: een toestel dat voor het eerst in jaren een nieuw design introduceerde en het roer drastisch omgooide met Face ID (waarover later meer).

Apple kon het zich niet veroorloven om de iPhone X te bewaren voor september 2018, wat zichzelf inmiddels als slimme beslissing heeft bewezen. Sinds de komst van de X is de ene na de andere Androidfabrikant met een toestel gekomen dat een soortgelijk design heeft, zoals de Huawei P20 en de OnePlus 6.

Als je een iPhone X voor het eerst gebruikt, voelt het direct als iets heel nieuws. Het apparaat ontgrendel je niet door je vinger op een Touch ID-sensor te leggen, maar door simpelweg naar het scherm te kijken. De Face ID-camera maakt in een oogwenk een 3D-scan van je gezicht en ontgrendelt daarmee het toestel. Inmiddels ondersteunen ook tal van andere apps deze veilige gezicht scanner.

Face ID
Face ID gebruikt in tegenstelling tot de gezichtsscanners van concurrenten infrarood, waardoor de camera ook probleemloos werkt in het donker. Naarmate je de iPhone langer gebruikt gaat het toestel je gezicht ook beter herkennen, waardoor je de iPhone X steeds sneller en gemakkelijker kunt ontgrendelen.

Een andere leuke bonus van Face ID zijn Animoji: emoji die jouw gezichtsuitdrukking precies nadoen. Dit najaar bouwt Apple voort op deze hype met de komst van Memoji, waarin je jezelf kunt veranderen in een emoji.

Door de komst van Face ID was de oude vertrouwde homeknop met vingerafdrukscanner ineens niet meer nodig, dus besloot Apple deze te schrappen. Dat zorgt niet alleen voor meer ruimte voor het display, maar vraagt ook een compleet nieuwe manier waarop jij de iPhone bedient.

Opnieuw iPhone-bediening leren
De nadrukt ligt op vegen over je scherm, zodat je terugkeert naar je homescreen, het Bedieningspaneel opent of het venster opent waarin al je actieve apps verschijnen. Die nieuwe bediening is even wennen, maar daarna wil je niet meer terug. De iPhone X heeft de meest soepele, snelle en intuïtieve bediening die een iPhone ooit heeft gehad.

Mooie foto's maken met een iPhone is bijna net zo belangrijk als ermee bellen, en ook op dat vlak scoort de X goed. Het is de eerste kleine iPhone met een dubbele cameralens, een functie die tot nu toe alleen voor Plus-iPhones gereserveerd was. Dat betekent dat de iPhone X ook gebruik kan maken van de toffe portretstand, waarmee je de achtergrond van een foto wazig maakt om zo beter op een object of persoon te focussen. Ook nieuw is de Portretbelichting-stand, waarmee je studiolichten kunt simuleren. Zo lijkt het net alsof iemand in een spotlight staat, of vanuit een andere kant belicht wordt.

Is het de prijs waard?
Voor dat alles betaal je echter wel de hoofdprijs. De iPhone X is nog steeds verkrijgbaar voor een adviesprijs vanaf 1100 euro, al komt daar in september wel verandering in. Dan zou Apple drie nieuwe iPhones presenteren, waardoor de prijs van dit model ongetwijfeld omlaag gaat. Gebruik je een smartphone iedere dag intensief, dan is de iPhone X zijn prijskaartje wat ons betreft dubbel en dwars waard. Het tilt de iPhone naar een hoger niveau, en kan zich met het nieuwe design weer met recht de mooiste smartphone van het moment noemen. Met de jarenlange ondersteuning van Apples iOS-updates kun je bovendien nog jaren met het apparaat vooruit.

In samenwerking met BigSpark bigspark.com

www.iphoned.nl

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!