Redactie - 16 juli 2018

Ballen gezocht, 3.0

Heb jij ook van die opdrachtgevers die verlangend naar de grote webwinkels kijken? Die liever een grotere broek aantrekken? Misschien moet je hen adviseren om daar nog eens over na te denken. MKB-ers hebben een betere marge, bereiken een grotere klanttevredenheid en maken het verschil. Ze kunnen beter laten zien wie ze zijn dan wie ze willen zijn. Laat hen specificeren wat ze te bieden hebben en wat hun USP’s zijn. Kortom, ik ga nog even door op het onderwerp van de vorige keer: het MKB heeft ballen nodig. Dit keer ligt de nadruk op het onderscheidend vermogen en de waarde die door een non-verbale communicatietool wordt toegevoegd bij bestaande diensten of producten.

Geautomatiseerde cursus: lekker makkelijk of gemiste kans?

Even een voorbeeld: een IT-bedrijf heeft een nieuw product ontwikkeld en gaat werken met resellers. Er wordt een cursus voor hen gemaakt. Na afloop zegt de trainer: “Weet je wat? Ik ga deze cursus automatiseren. Ik neem hem op als webinar. Dan kunnen we overal resellers inzetten zonder dat ik steeds naar hen toe moet.” Een goed plan - voor een wereldspeler die met standaard oplossingen werkt. Een geautomatiseerde cursus kan zonder extra moeite wereldwijd worden ingezet. Gaat het om een instructiefilmpje, dan is het een ideale oplossing. Is de training, zoals in dit geval, bedoeld om mensen te overtuigen of te enthousiasmeren, dan loop je met deze aanpak alle voordelen van persoonlijke interactie mis. De diepgang ontbreekt. Belangrijker nog, een automatische training ráákt niemand. Als er geen interactie met de trainer is, als die resellers geen vragen kunnen stellen en geen kritische feedback kunnen geven, worden ze niet warm of koud van die cursus.

MKB-ers en hun unieke identiteit

Kleine en middelgrote bedrijven hebben een assortiment producten of diensten dat interessant is voor een selecte doelgroep. Als geen ander kunnen deze bedrijven informatie, advies en service bij die specifieke producten leveren. Het moet dus niet zo moeilijk zijn om een omschrijving te maken van wat ze te bieden hebben. Investeren in het uitwerken van een unieke identiteit is zeker de moeite waard. Ook de kwaliteit en toegevoegde waarde die ze leveren, kan worden geformuleerd, net als beloften waarop klanten hen kunnen afrekenen. Hoe specifieker, hoe beter. Wie dit traject doorlopen heeft en precies weet wat de identiteit, producten, doelgroepen en doelen van de organisatie zijn, kan alle uitingen daar perfect op afstemmen. Het is dan voor iedereen volstrekt duidelijk wie de organisatie is, waar ze voor staat en welke waarde ze toevoegt.

Beleving en persoonlijke aandacht

In het artikel in De Telegraaf van 6 juni jl., getiteld ‘Laat e-commerce beleven’ werd gesteld dat er in webwinkels de afgelopen 25 jaar niks vernieuwends is gebeurd, ondanks alle technologische ontwikkelingen. Volgens de schrijver mochten vooral de grote webshops wel iets aan de beleving doen, anders was de online handel niets meer dan grijze dozen schuiven. Dat is nu precies de kracht van het MKB: beleving en persoonlijke aandacht. Als je klanten het gevoel geeft dat ze bijzonder zijn, komen ze graag bij je terug, online en offline.

En dan de non-verbale communicatie. Die is in al het online geweld van de afgelopen jaren ondergesneeuwd geraakt. De nadruk lag in de technologie op snel, makkelijk en kort. Communicatie verliep vooral via tekst en spraak. Gelukkig kan het tegenwoordig ook anders.

Zoals laatst; een bedrijf dat hoortoestellen verkoopt. Elk nieuw toestel moet worden ingesteld en daarvoor komen klanten altijd naar de winkel. Ze hebben nu eenmaal niet het vertrouwen dat de uitleg telefonisch kan. Ze willen het zien. Bovendien zijn veel mensen die een hoortoestel nodig hebben, wat ouder en wat minder mobiel. Zowel offline als online zorgt dit bedrijf voor een uitstekende klantbeleving en persoonlijke aandacht door de inzet van WeSeeDo. De verbinding is veilig, anoniem en met één klik is er persoonlijk oogcontact. Zo simpel is het. Het is alsof de klant en de verkoper tegenover elkaar aan tafel zitten. De verkoper geeft uitleg, de klant stelt eventuele vragen. Een belangrijke meerwaarde van deze WeSeeDo tool is dat hij alle ruimte biedt voor non-verbale communicatie, net als in een gesprek waarbij je écht bij elkaar zit. De verkoper kan aan de non-verbale reactie van de klant zien of die het helemaal begrepen heeft. Gaan de wenkbrauwen omhoog? Worden er schouders opgehaald? Dat zijn belangrijke signalen waarop kan worden gereageerd.

Als eigenaar van WeSeeDo ben ik ervan overtuigd dat kwaliteit het weer gaat winnen van kwantiteit. We willen gewoon met elkaar communiceren. Ik merk dat de markt dit vraagt. Het is dan ook onze missie met WeSeeDo om non-verbale communicatie nieuw leven in te blazen.

Door: Iebele Otten, Founder at WeSeeDo

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!