Redactie - 17 juli 2018

ICT en angst voor de vooruitgang?

ICT en angst voor de vooruitgang? image

De vooruitgang brengt ons rijkdom en gemak. Ooit waren onze voorouders bestemd tot armoede en noeste arbeid, wij daarentegen hebben met onze innovatieve technische vooruitgang en voortschrijdende inzichten toegang tot oneindige mogelijkheden. En toch domineert angst en onbehagen m.b.t de inzet van deze technologische tooling onze huidige maatschappij.

Tijdens onze relatiebezoeken constateerden we dat de inspanningen om IT veilig en adequaat te houden steeds meer werden ingegeven door het gebruik van relatief nieuwe technologieën, met het gebruik van Cloud technologie voorop. Helaas gebeurt dit nog maar op redelijk beperkte schaal.

Schade.

De impact van ‘analoge’ incidenten is meestal nog altijd groter dan de impact van digitale incidenten. Nog maar al te vaak zijn incidenten terug te voeren naar “menselijke” fouten.

Toch is het aantal bedrijven dat schade lijdt door IT-security-incidenten aanzienlijk. Vooral het fysieke verlies van data op informatiedragers leidde het afgelopen jaar vaak tot schade. Protocol mistanden voorkwamen dat data adequaat teruggehaald kon worden.

De impact van legacy IT.

De afgelopen maanden/jaren waren we getuige van enkele incidenten bij overheidsorganisaties die een cruciale rol spelen in het economisch en openbaar maatschappelijk verkeer. De mistanden aan dergelijke infrastructuren beperken zich vaak niet tot alleen beveiligingen-security issues maar vertonen in bijna alle gevallen capaciteitsproblemen. Door het ontbreken van “uniforme” en schaalbare protocollen werd het management gedwongen om oude techniek uit te breiden, dit terwijl er ook gekozen had kunnen worden voor innovatieve technologieën.

Het hoe en waarom.

Oude systemen zijn niet per se slecht, maar wel als die niet meer kunnen meekomen met toekomstige business wensen. Wel goed om te weten dat onze huidige in gebruik zijnde storage omgevingen gewoon inpasbaar zijn dus onnodige kapitaalvernietiging is hiermee te voorkomen.

De datastorage wereld verandert snel. Groei, en met name de mate waarin data groeit, werpt vraagtekens op hoe deze is bij te houden binnen gevestigde IT-omgevingen. Omdat we alles willen bewaren, omdat we inzien dat we veel meer met deze data kunnen doen. We zien data vandaag de dag als een grondstof en om werkelijk de vruchten van data te kunnen plukken, moeten we onze opslag anders inrichten.

Onze huidige visie op opslag en beheer van onze data Security en DR-issue versterken het gevoel dat er moest worden nagedacht over een nieuwe storagestructuur. Het aanvullen van Primary Storage Nodes (PSN) binnen de gevestigde orde heeft geleid tot grote financiële weerstanden. Om over de effecten binnen IT-architecturale elementen nog maar te zwijgen. Archiefdata paraat houden binnen primaire storageomgevingen is binnen de huidige data aanwas TCO-onverantwoord.  Nieuwe innovatieve storage technologieën laten traditionele IT-barrières vervagen, zijn Vendor-lock vrij, voorkomen opslag in traditionele datasilo’s, brengen protocollen naar een uniform formaat, verschaffen inzicht in datapaden (GDPR) en maakt opslag betaalbaar en altijd en overal beschikbaar.

Nu onze dataopslagmethoden gecompleteerd worden met zaken als kunstmatige intelligentie en machine learning , dus platformen die zich bezighouden met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren en verborgen inzichten vinden zonder daarvoor expliciet te zijn geprogrammeerd, kunnen organisatie en bedrijven echte meerwaarde halen uit opgeslagen data. We schakelen dus geleidelijk over naar IT-systemen die kunnen leren en voorspellingen kunnen doen op basis van data. Machine learning en kunstmatige intelligentie tools analyseren enorme hoeveelheden medische literatuur en onderzoeksgegevens om een behandeladvies voor patiënten te genereren.

In theorie is alles mogelijk.

Dankzij de nieuwe efficiënte storagevormen, zoals object storage, technologische evolutie, lagere

verwerkingskosten en beschikbaarheid van nieuwe, krachtige algoritmes, wordt deze methode voor steeds meer bedrijven toegankelijk.

Nieuwe Innovatieve storage strucuren helpen om doeltreffende strategische en zakelijke beslissingen te nemen op basis van uw eigen data en de verrijking van data door de komst van kunstmatige intelligentie en machine learning.

Tijd voor een frisse wind door onze IT-infra structuur.

Meer over deze storage vormen kunt u lezen op: https://dutchitchannel.nl/523200/zoekresultaten.html?zoek=harold+koenders&categorie=&dossier=

Door: Harold Koenders, Onafhankelijk Innovative Storage Strategist

Voor vragen kunt u terecht op: HaroldKoenders@outlook.com

+31 657702160

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!