Redactie - 19 juli 2018

Blog: Raet weer verhandeld

Kobe Verdonck(CEO) en Jochem Theuunissen (CFO) - bestuurders van Nederlands softwarebedrijf voor salarisverwerking en personeelszaken Raet uit Amersfoort - zijn dik tevreden over de resultaten die zij in 2017 hebben bereikt. Raet is in mei 2016 door private equity fonds HgCapital gekocht. Er zijn nieuwe klanten, nieuwe producten, verlengde strategische klantrelaties en de heren zijn content met de financiële resultaten, schrijven zij.

Er is meer. De Noorse Visma Group wil Raet naar verluidt voor €600 miljoen kopen. Dat is 3,7 maal de omzet van €160,5 miljoen over 2017. In 2016 kocht HgCapital Raet voor naar schatting 3,17 maal de omzet. Het vaak doorverkochte bedrijf wordt steeds duurder. De transactie is ook broek- vestzak want Visma is ook van Hg. Visma heeft in Nederland al een omzet van €40 miljoen in 2017. Daar zit onder meer Accountview in. Samen draaien beide bedrijven in Nederland dan een omzet van €205 miljoen in 2017. De vakbonden en de mededingingsautoriteit moeten de aankoop nog goedkeuren. In sommige markten is Raet zeer dominant.

Anders dan Verdonck en Theunissen ben ik niet zo tevreden over Raet. Het voortdurend verhandelen van het bedrijf lijkt mij teveel management aandacht te vragen die dan niet naar de klant kan gaan. Raet opereert in stilstaand water en komt te weinig vooruit. Ik heb een paar kengetallen gevonden die dat weergeven. De solvabiliteit, het eigen vermogen in procenten van het balanstotaal is al negatief en daalt sinds 2014 verder. Er is wel een achtergestelde lening van inmiddels €92,4 miljoen waar jaarlijks de 6% rente aan wordt toegevoegd en die in april 2022 met die rente volledig moet worden afgelost. Doel ervan is verminderen van de belastingdruk en verhogen van het rendement voor aandeelhouders.

In de operationele winstmarge zit geen verbetering, de omzet per medewerker daalt sinds 2014 substantieel met 12,1% en het brutosalaris per medewerker nam gemiddeld met 22,9% af sinds 2014 tot €43.206,-. Deze ernstig te noemen achteruitgang wordt niet besproken in het jaarverslag 2017. Daar blijkt ook uit dat de omzetgroei stagneert. In 2016 is er een lichte omzetdaling, in 2017 is de omzetgroei 1,9%, aanzienlijk onder het marktgemiddelde.Wat wel groeit zijn de R&D uitgaven. Die bedroegen in 2014 nog 10,6% van de omzet en in 2017 waren zij al 17,5% van de omzet.

Het jaarverslag van Raet is nog steeds zeer gesloten zodat een analyse niet is te maken. Zo is er geen omzetverdeling naar abonnementen, professionele diensten en BPO of ontwikkeling van het aantal verkochte abonnementen. Om los te komen uit de binnenlandse stagnatie begon Raet begin 2015 in het buitenland met de acquisitie van een Argentijnse firma, een ongebruikelijke stap voor Nederlandse softwarebedrijven die er meestal voor kiezen om eerst in het Verenigd Koninkrijk of de VS voet aan land te zetten. Toch verwacht Raet dat in 2018 al meer dan 20% van het personeel buiten Nederland werkt. Raet heeft vestigingen in België, Spanje, Duitsland, het VK, Peru, Chili, Argentinië, Columbia en Mexico, maar vrijwel alle omzet komt uit Nederland. Je vraagt je af wat de onderneming te zoeken heeft in Latijns-Amerika.

De omzetverhoudingen zijn in 2017 nauwelijks veranderd ten opzichte van 2016. Omzet aan software neemt 59,3% van de omzet voor zijn rekening, diensten zijn goed voor 13,1% van de omzet en 27,5% bestaat uit Business Process Outsourcing van HRdiensten en salarisverwerking. De strategie van Raet is gebaseerd op twee pijlers: handhaven van de strategische positie in de Nederlandse publieke markt en expansie in Nederlandse en internationale zakelijke markten. Raet noemt die doelen strategie, maar zo geformuleerd is het niet meer dan defensief beschermen van marktaandelen. Je zou denken dat klanten en personeel ook meer en betere informatie willen hebben over de financiële gang van zaken.

Door: Adriaan Meij, AME Research BV
www.ame.nl

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!