Witold Kepinski - 19 juli 2018

Vorm smartphone verandert voor altijd

Vorm smartphone verandert voor altijd image

Met elk smartphonemerk dat de 18:9 - en bredere beeldverhoudingschermen toepast op zijn nieuwere modellen, wordt verwacht dat de snelheid van invoering in de tweede helft van 2018 zal stijgen. Naar verwachting zal het aantal smartphones met 18:9 in het derde kwartaal van 2018 stijgen tot 66 procent van het totale aantal smartphones, een stijging van 10 procent in dezelfde periode vorig jaar, aldus onderzoeksbureau IHS Markit.

Nadat Samsung Electronics en Apple vorig jaar hun telefoons hadden uitgebracht met nieuwe bredere beeldverhoudingen van respectievelijk 18,5: 9 en 19,5: 9, hebben de meeste smartphonemerken hetzelfde gedaan door bredere aspectschermen toe te passen op hun 2018-opstelling om productdifferentiatie bij te houden.

Verbeteringen in weergavetechnologieën hebben de uitbreiding van de ruimere schermaanvaarding in smartphones versneld. In eerste instantie was flexibele actieve matrix organische lichtemitterende diode (AMOLED) -technologie vereist om een schermvullende weergave te realiseren en daarom werden 18: 9 of bredere schermen verwacht die voornamelijk in premium- en high-end smartphones in 2018 zouden worden gebruikt. Met snel verbeterende ontwerpen in liquid crystal display (LCD) celstructuur, dunne filmtransistor (TFT) array en light-emitting diode (LED) achtergrondverlichting, kan TFT LCD nu worden gebruikt in smartphones met een volledig scherm.

"Met de verbetering van de TFT LCD-technologie passen smartphoneproducenten nu agressief 18: 9-beeldverhouding van TFT LCD toe op hun 2018-modellen, zelfs voor mid-end en instap smartphones, in plaats van dure flexibele AMOLED-panelen te gebruiken," zei Hiroshi Hayase, senior director bij IHS Markit .

"Het zou correct zijn om te veronderstellen dat smartphonedisplays later dit jaar een snelle generatiewisseling ondergaan naar op TFT LCD-gebaseerde volledige schermen," zei Hayase. "Verwacht wordt dat de nieuwe generatie smartphones de vervangingsvraag zal stimuleren in de smartphonemarkt van 2019."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!