Redactie - 20 juli 2018

Overaanbod grote TFT LCD-panelen leidt tot herstructering fabrieken

Overaanbod grote TFT LCD-panelen leidt tot herstructering fabrieken image

Verwacht wordt dat grote fabrikanten van dunne-filmtransistor-LCD-schermen (TFT LCD) de productie van 32-, 40- en 43-inch-panelen met een kleinere afmetingen zullen verminderen, waardoor de paneelprijzen in de derde fase zullen stabiliseren kwartaal van 2018. Op de langere termijn echter blijft het overaanbodprobleem bestaan, waardoor uiteindelijk oudere TFT LCD-fabrieken worden geherstructureerd, volgens IHS Markit, onderzoeker van kritieke informatie, analyses en oplossingen.

Volgens de nieuwste AMOLED en LCD Supply & Equipment Tracker van IHS Markit zullen momenteel geplande nieuwe fabrieken de productiecapaciteit van grote displaypanelen met 31 procent of 77,7 miljoen vierkante meter vergroten van 2018 tot 2021. Echter, gebaseerd op de huidige vraagprognose, is er zal meer dan 49 miljoen vierkante meter aan capaciteit in de pijplijn liggen meer dan de markt vereist in 2021. Het niveau van de vraag / de vraag zal naar verwachting blijven stijgen van 12 procent in 2018 tot 23 procent in 2021, ruim boven de 10 procent blijven of wat wordt gemodelleerd als een gebalanceerde markt. 

Tussen 2019 en 2021 zal er volgens IHS Markit een grote hoeveelheid LCD-tv-paneelcapaciteit worden gebouwd, voornamelijk van generatie Gen10.5 / 11-fabrieken in China.

"Sommige paneelmakers kunnen worden gedwongen om de bezettingsgraad te verlagen, terwijl een deel van de geplande capaciteit misschien nooit wordt gebouwd", aldus David Hsieh , senior director van displays bij IHS Markit. "Bovendien zal in de komende jaren de legacy-fabrieksherstructurering waarschijnlijk versnellen. Voor de TFT LCD-industrie om terug te keren naar een gebalanceerd aanbod / vraagniveau, zullen waarschijnlijk meerdere Gen 5-, Gen 6- en zelfs Gen 8-fabrieken moeten worden gesloten. "   

Bijvoorbeeld, het uitschakelen van de helft van alle Gen 5 en Gen 6 amorf silicium (a-Si) capaciteit in Taiwan zou ongeveer 18 miljoen vierkante meter aan productiecapaciteit verwijderen, aldus IHS Markit. Grotere glassubstratencapaciteit, zoals Gen 8, zal waarschijnlijk ook moeten worden gesloten om de markt weer in evenwicht te brengen.

Mogelijke herstructurering van legacyfabrieken kan fab shutdown, faciliteitsconsolidatie of conversie naar andere technologieën zijn, zoals actieve matrix organische lichtemitterende diodes (AMOLED) panelen, ePaper backplanes en sensoren.

Volgens de Display Production & Inventory Tracker van IHS Markit kan fab-herstructurering worden toegeschreven aan meerdere redenen, zoals niet langer concurrerende, oude apparatuur, verschuivingen in de focus van paneelfabrikanten, buitensporige overheadkosten door onderbenutte faciliteiten en druk op de winstgevendheid.

"Overaanbod is niet het einde van de kristalcyclus. De industrie heeft een lange geschiedenis van zichzelf dynamisch aanpassen om vraag en aanbod in evenwicht te houden, "zei Hsieh. "Het proces kan voor toeleveringsbedrijven veel uitdagingen opleveren. De vertraagde uitbreiding van nieuwe fabrieken, de herstructurering van legacy fabs en het potentieel voor een snellere groei van de vraag, gestimuleerd door lagere paneelprijzen, zullen de LCD-industrie helpen om uiteindelijk weer in evenwicht te komen. "

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!