Portworx: containers managen wij!

25-07-2018 | door: Hans Steeman

Portworx: containers managen wij!

Containers worden in de IT-industrie steeds vaker de standaard. Binnen een paar jaar zal bijna alle enterprisesoftware op containers gebaseerd zijn. De grootste uitdaging op dit moment is de persistente cloud storage voor containers, een uitdaging die Portworx tot de zijne gemaakt heeft.

Dat de migratie richting Enterprise omgevingen doorzet, blijkt uit het feit dat ook grote partijen zoals IBM, RedHat, VMWare en Microsoft er niet vies meer van zijn. Ook deze gevestigde namen omarmen het flexibele container concept. Eén van de uitdagingen is het beheer van de persistente storage omgeving voor containers. Daar waar containers soms qua gedrag heel dynamisch zijn, is de standaard management tool zoals Docker hier niet op ingericht. Portworx heeft daar zijn uitdaging gevonden en al een aantal respectabele multinationals (Lufthansa systems, American express en Lloyds bank) in zijn klantenkring.

Portworx is nog een start-up die pas een paar jaar onderweg is. Dat men nu al zulke grote klanten heeft bewijst dat ze een sterke oplossing hebben. Container management, waarbij het systeem de verplaatsende containers met hun geheugen beheert en ook ingrijpt als er een server uitvalt of ervan gewisseld wordt, is een taak waar de meeste tools nog geen passend antwoord op hebben. Voor een enkele container is het nog simpel, als het om het complete clusters gaat wordt de uitdaging nog groter. Portworx klaart die klus en is daarbij niet kieskeurig voor de omgeving. “Een toekomstige versie van het platform (versie 2.0 die dit najaar uitkomt) weet zelfs met multi cloud-omgevingen raad” aldus CEO en medeoprichter Murli Thirumale (foto).

Na het opstarten van PX-Enterprise (de Portworx oplossing) inventariseer de software de infrastructuur met al zijn eigenschappen. Zodra een container door de gebruiker/beheerder gestart wordt, zorgt de software ervoor dat de noodzakelijke resources (IP-adressen, poortnummers, geheugen etc.) worden toegewezen.

De toegewezen resources worden regelmatig gesynchroniseerd, zodat in geval van calamiteiten niets verloren gaat en is er ondersteuning wanneer een container wordt verplaatst binnen een cluster. Door de aldus gecreëerde degelijkheid, zijn containers nu ook toepasbaar voor kritischere toepassingen. Portworx ondersteunt Kubernetes op de gangbare cloud-platformen zoals Amazon AWS, Microsoft Azure, Alicloud en Google.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software