Traditionele sourcingmarkt in EMEA herstelt zich

29-07-2018 | door: Witold Kepinski

Traditionele sourcingmarkt in EMEA herstelt zich

De sourcingmarkt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) herstelde aanzienlijk in het tweede kwartaal van 2018. De belangrijkste drijfveer is de toegenomen uitbreiding van de digitale infrastructuur in bedrijven. Dit wordt gemeld door de nieuwste EMEA ISG Index met de nieuwste branchecijfers.

De EMEA ISG Index volgt outsourcingdeals voor de particuliere sector met een jaarlijkse contractwaarde (ACV) van ten minste vier miljoen euro. In de EMEA bedroeg de totale ACV op de markt € 3,7 miljard in het tweede kwartaal, een stijging van 23 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De traditionele sourcing-activiteiten groeiden met 11 procent tot 2,5 miljard euro, een dalende trend van vier kwartalen omkerende. Het marktvolume van as-a-service sourcing steeg met 50 procent tot 1,2 miljard euro. Zowel infrastructuur-als-een-service (IaaS) als software-as-a-service (SaaS) droegen in gelijke mate bij aan deze groei, die beide recordniveaus opnamen.

"De Europese sourcingmarkt herstelde aanzienlijk in het tweede kwartaal - hoewel de economische omgeving werd gekenmerkt door de introductie van de nieuwe gegevensbeschermingsnorm DSGVO en de Brexit-problemen", zegt Friedrich Löer, Partner bij ISG Information Services Group Duitsland , "Bedrijven investeren nu in technologie die hun digitale backbone versterkt. Gezien de onzekere economische en politieke situatie in EMEA is het bemoedigend om te zien dat bedrijven het belang van een sterke digitale infrastructuur waarderen. Het stelt hen in staat om voldoende wendbaar en aanpasbaar te handelen. "

Wereldwijd noteerde de totale markt een record van 9,9 miljard euro in het tweede kwartaal van 2018 - een stijging van 31 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. De vraag naar zakelijke en technologische diensten bleef groeien. De ACV van traditionele sourcing steeg met 19 procent tot 5,6 miljard euro en de As-a-Service-ACV met 51 procent tot 4,3 miljard euro. Het marktvolume bij As-a-Service is de afgelopen twee jaar bijna verdubbeld, waarbij zowel SaaS als IaaS recordniveaus opnamen in het afgelopen kwartaal.

Resultaten per land

Met het oog op traditionele sourcing in het tweede kwartaal steeg het Britse marktvolume met 11 procent op jaarbasis. Ondanks deze lichte stijging lag de ACV voor de eerste helft van het jaar meer dan 50 procent onder de vergelijkende cijfers voor 2017, die uitzonderlijk hoog waren. Hoewel het aantal in het VK afgesloten contracten in dezelfde periode op 112 bleef, was er een gebrek aan bovengemiddelde deals, wat de markt in de eerste helft van het voorgaande jaar aanzienlijk heeft gestimuleerd.

Traditionele inkoop in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (DACH) herstelde zich in het tweede kwartaal na een opmerkelijk zwakke start van het jaar. Het marktvolume steeg met 70 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Ondanks deze groei bleef de ACV in DACH jaar op jaar zwak. Het aantal afgesloten contracten was meer dan de helft lager dan een jaar geleden.

Het marktvolume van traditionele sourcing in Frankrijk groeide met 58 procent in vergelijking met het vorige kwartaal, hoewel het aantal afgesloten contracten aanzienlijk daalde. Als we kijken naar de eerste helft van het jaar, zag Frankrijk een daling van 25% in zowel contractaantallen als het marktvolume van jaar tot jaar.

Scandinavië kan terugkijken op een robuuste groei in de eerste helft van 2018. De ACV steeg 47 procent op jaarbasis, terwijl het aantal contracten met 17 procent steeg. De kleinere markten in EMEA presteerden goed, met een groei in Zuid-Europa, Rusland / Oost-Europa en Afrika / Midden-Oosten.

Resultaten per bedrijfstak

Het marktvolume van As-a-Service in EMEA is in alle sectoren jaar-op-jaar aanzienlijk gestegen. De groei van ACV voor zakelijke dienstverlening, de financiële sector en telecommunicatie en media bedroeg bijvoorbeeld meer dan 50 procent.

Alleen in de handel groeide zowel traditionele sourcing als as-a-service. Over het algemeen steeg het marktvolume in de handelssector met 90 procent ten opzichte van de eerste helft van 2017.

Hoewel de ACV stabiel bleef in de traditionele inkoop in de verwerkende industrie, lieten alle andere sectoren een daling zien.

Terug naar nieuws overzicht