HPE NASA Spaceborne Computer gedijt in het International Space Station

29-07-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

HPE NASA Spaceborne Computer gedijt in het International Space Station

Bijna een jaar geleden hebben HPE en NASA voor het eerst een supercomputer, genaamd de Spaceborne Computer, naar het International Space Station (ISS) gestuurd via SpaceX. De supercomputer moet testen wat de impact van de ruimte zou zijn. Spaceborne bereikte een teraflop aan data en opereert nog steeds succesvol. Dr. Mark Fernandez van HPE deelt nu de eerste bevindingen en belangrijke lessen in zijn blog Spaceborne Computer, Still Flying High, One Year Later.

De Spaceborne Computer komt later dit jaar weer terug op aarde. Eenmaal geland worden er analyses op de computer losgelaten om de werkelijke impact van de ruimte op de systemen te kunnen ondervinden. Het experiment moet bijdragen aan computersystemen voor toekomstige ruimtereizen

Achtergrond op de Spaceborne Computer (complete tijdlijn en updates):

Op 14 augustus lanceerden HPE en NASA een supercomputer in de ruimte op het SpaceX Dragon Spacecraft

Het Spaceborne Computer-experiment is een experiment van een jaar, uitgevoerd door HPE en NASA, voor het uitvoeren van een hoogwaardig commercieel standaard COTS-computersysteem in de ruimte, wat nog nooit eerder is gedaan. Het doel is dat het systeem gedurende één jaar naadloos in de barre omstandigheden van de ruimte kan werken - ongeveer de tijd die nodig is om naar Mars te reizen.

De Spaceborne-computer omvat de HPE Apollo 40-klasse systemen met een supersnelle HPC-tussenverbinding met een open-source Linux-besturingssysteem.

De meeste systemen die naar de ruimte worden verzonden, moeten 'ruw' zijn of fysiek zijn gehard om de omstandigheden in de ruimte te weerstaan. Dit kost tijd, geld en voegt gewicht toe, dus HPE ging op een andere manier te werk om de systemen met software te "harden".

Zelfs zonder traditionele robuustheid, heeft het systeem nog steeds ten minste 146 veiligheidstests en certificeringen doorstaan om door de NASA goedgekeurd te zijn voor de ruimte.

Het systeem is in september 2017 opgestart en loopt sindsdien continu.

Off-the-rack-systemen zijn ontworpen om te werken op een hoogte van maximaal 10.000 voet. De Spaceborne-computer werkt op 1,3 miljoen voet - meer dan 100x hoger.

Het keert terug naar de aarde in 2018, waarna het een mislukking-analyse zal ondergaan om de ware impact van zware ruimtecondities op de computer te bepalen.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware