Redactie - 31 juli 2018

Wordt 3D-printen een banenmotor? Branche groeide 53% in jaar tijd

De ontwikkeling van 3D-printen heeft potentieel grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Naast de wending die de technologie teweeg kan brengen in sectoren van de metaalindustrie tot de gezondheidszorg, zou ook de wereldhandel uiteindelijk kunnen dalen met maar liefst 40%. Banenplatform Joblift analyseerde daarom hoe het staat met de banengroei in de sector. We concludeerden dat de branche in Nederland de afgelopen twee jaar 2398 banen schiep. Toch moet het potentiele banenverlies ten gevolge van deze vorm van automatisering niet worden onderschat.

Banen

Meer dan de helft van de 2398 banen werd in de laatste 12 maanden gecreëerd. In het afgelopen jaar kwamen er namelijk 1451 banen bij, een groei van 53% ten opzichte van het jaar ervoor. Op dit moment is een groot deel van de vacatures te vinden in Noord-Brabant. In het afgelopen jaar creëerde de provincie de meeste 3D-print banen, 24.7% van alle vacatures in de branche. Vestigingen van de multinational Altran in Eindhoven en Helmond dragen bij aan de sterke positie van de provincie in dit opzicht.

Toch is het opvallend dat maar liefst 38% van de vacatures in de sector worden uitgeschreven door bedrijven met minder dan 50 werknemers. Startups en kleine ondernemingen blijken een belangrijke bron van 3D-print innovatie. Waarschijnlijk is dit mede te danken aan de dalende kapitaalkosten binnen de branche. Van de jonge 3D-print ondernemingen richt 34% zich op metaalprinten en andere vormen van industriële productie, slechts 15% zijn IT-bedrijven. Snelle groeiers zijn startups die zich richten op farmaceutisch 3D-printen, een nieuwe vorm van medicamentenproductie.

Innovatie

Hoewel Nederland zich presenteert als wereldwijde innovatieleider in 3D-printen zien we dat in Duitsland de sector sneller groeit. Het afgelopen jaar kwamen er daar 5020 banen in de branche bij, een groei van 88% in vergelijking met het jaar ervoor (in Nederland groeide de sector met 1451 nieuwe banen 53%). Wellicht is de grotere toename een gevolg van het feit dat 3D-printen in Duitsland in eerdere jaren minder gevestigd was. Inmiddels zien we echter dat 3D-printen in het afgelopen kwartaal een groter aandeel van de totale vacaturemarkt in Duitsland (0.11%) omvat dan in Nederland (0.08%).

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!