ZTE noteert negatieve cijfers door Amerikaanse handelsverbod

31-07-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

ZTE noteert negatieve cijfers door Amerikaanse handelsverbod

ZTE heeft een verlies van 5,4 miljard Chinese Yuan, omgerekend 673,9 miljoen euro, genoteerd in het eerste kwartaal van 2018. De negatieve cijfers zijn vooral te danken de Amerikaanse sancties die het bedrijf opgelegd kreeg.

Uit een rapport van het bedrijf gericht op investeerders blijkt dat het bedrijf zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met bijna 7% zag stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. Desondanks is de winst van het bedrijf fors gedaald. Het bedrijf noteerde in Q1 2017 nog een winst van 6,7 miljard Chinese Yuan, omgerekend 836 miljoen euro.

Handelsverbod

De negatieve cijfers zijn in belangrijke mate te danken aan sancties die het bedrijf door de Verenigde Staten (VS) kreeg opgelegd. De VS kondigde in april een handelsverbod af tegen ZTE, aangezien het bedrijf Amerikaanse producten doorverkocht aan Iran. Hiermee schond het bedrijf een handelsembargo met Iran.

De Amerikaanse overheid en ZTE sloten begin juli een overeenkomst, waardoor ZTE zijn handelsactiviteiten in de VS mocht hervatten. Als onderdeel van deze overeenkomst kreeg het bedrijf een boete van 1 miljard dollar opgelegd en moest het een bedrag van 400 miljoen euro op een tussenrekening storten. Ook moest het bedrijf zijn voltallige raad van bestuur en managementteam vervangen.

Financiële impact

Nu wordt de financiële impact van het handelsverbod duidelijk. De schade is niet alleen ontstaan doordat het bedrijf zijn producten niet langer in de VS mocht verkopen, maar vooral doordat het geen silicium meer kon inkopen bij Amerikaanse leveranciers.

ZTE verwacht ook in het tweede kwartaal van 2018 negatieve cijfers te noteren. Het bedrijf schat dat het totale verlies over de periode januari tot en met juni 2018 zal oplopen tot een bedrag van 7 tot 9 miljard Chinese Yuan, omgerekend 873,6 miljoen tot 1,1 miljard euro.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel