Wouter Hoeffnagel - 01 augustus 2018

Huawei uitgegroeid tot één na grootste smartphonefabrikant

Huawei uitgegroeid tot één na grootste smartphonefabrikant image

Huawei is in het tweede kwartaal van 2018 uitgegroeid tot de op één na grootste smartphonefabrikant wereldwijd. Het bedrijf verscheepte 54 miljoen handsets, wat 41% meer is dan in het tweede kwartaal van 2017.

Dit blijkt uit cijfers van Canalys. De groei van Huawei is volgens het onderzoeksbureau in belangrijke mate te danken aan de sterke verkoopcijfers van zijn laatste vlaggenschip: de P20. Ook het succes van het Honor merk van Huawei draagt hieraan bij. Honor is verantwoordelijk voor tweederde van de 16 miljoen handsets die Huawei in het tweede kwartaal meer wist te verkopen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Samsung blijft marktleider

Samsung blijft de grootste smartphonefabrikant. Wel heeft de groei van Huawei en andere partijen impact op het bedrijf. Samsung zag het aantal verscheepte smartphones met 8% dalen tot 73 miljoen stuks. Apple valt terug naar de derde positie met 41 miljoen verscheepte iPhones. Dit komt neer op een groei van 1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

canalys-smartphones-juli-2018.jpeg

"Huawei's strategie heeft zich in de laatste zes maanden significant ontwikkeld", aldus Mo Jia, analist bij Canalys. "Ondanks dat het niet is gelukt eerder dit jaar een carrier partnership te sluiten in de Verenigde Staten, heeft het bedrijf een snelle omkeer weten te maken. Het bedrijf is afgestapt van zijn focus op winstgevendheid en richt zich nu op het vinden van volumegroei in de low end. Honor, dat al lange tijd een groot merk is in China maar relatief klein is in het buitenland, heeft een belangrijke rol gespeeld in deze strategie."

7 miljoen P20's en P20 Pro's

Ook de eigen prestaties van Huawei zijn sterk. Het bedrijf verscheepte 7 miljoen exemplaren van de P20 en P20 Pro. "Huawei heeft de omarming van nieuwe technologieën dit jaar versneld en richt zich op AI met zijn NPU chipsets en op fotografie met zijn drievoudige camera setup", aldus Jia. "Deze inzet heeft zich terugbetaald. De P20 en P20 Pro hebben sneller verwacht dan hun voorgangers in het lanceringskwartaal. Buiten China is het aantal verscheepte units van de P20 en P20 Pro meer dan verdubbeld ten opzichte van de P10 en P10 Plus."

canalys-verscheepte-smartphones-Q2-2018.jpg

De verkoopcijfers van Apple's iPhone zijn volgens Canalys met 41 miljoen units naar verwachting. "Q2 is altijd een zwak seizoen geweest voor Apple", aldus senior analist Ben Stanton van Canalys. "Hoewel de iPhone X erin is geslaagd ondanks zijn hoge prijskaartje in voorgaande kwartalen volume te creëren, is het niet in staat gebleken dit volume dit kwartaal vast te houden. Voor een vlaggenschip van Apple is dit echter normaal. Daarnaast verliezen modellen als de iPhone 7 en iPhone 7 Plus momentum na sterke verkoopcijfers in Q1. Een opleving van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus, mede door de Product Red campagne, was voldoende om deze trend te compenseren." Canalys schat dat Apple in het tweede kwartaal 8 miljoen exemplaren van de iPhone X heeft verkocht, terwijl het bedrijf in het eerste kwartaal van 14 miljoen exemplaren wist te slijten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!