Gartner: ‘Amazon is marktleider op wereldwijde IaaS markt'
01-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: ‘Amazon is marktleider op wereldwijde IaaS markt'

De wereldwijde markt voor Infrastructure as a Service (IaaS) is in 2017 gegroeid tot 23,5 miljard dollar. Dit is 29,5% meer dan de 18,2 miljard dollar die de markt in 2016 waard was. Amazon is marktleider, gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en IBM.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. “De top vier providers bieden een sterk IaaS-aanbod en zagen gezonde groei naarmate IaaS volledig wordt omarmd door mainstream organisaties en de beschikbaarheid van de cloud zich uitbreidt naar nieuwe regio’s en landen”, aldus Sig Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Cloud-gerichte IT-investeringen zijn inmiddels goed voor 20% van het totale IT-budget voor organisaties die gebruik maken van de cloud. Veel van deze organisaties zetten de cloud in om productieomgevingen en kritieke systemen te ondersteunen.”

Consolidatie

De IaaS-markt wordt in toenemende mate geconsolideerd rond de leiders. De vier belangrijkste spelers - Amazon, Microsoft, Alibaba en Google - zijn allen hyperscale IaaS providers en hebben gezamenlijk 73% van de markt in handen. Als we kijken naar de gecombineerd IaaS en infrastructure utility services (IUS) is dit 47%.

Amazon is de duidelijke leider op de wereldwijde IaaS-markt met een geschatte omzet van 12,2 miljard dollar in 2017. Dit is 25% meer dan in 2016. Amazon is daarnaast volgens Gartner de meest volwassen provider, met de sterkste track record van klantsucces en het meest bruikbare partnerecosysteem. Groei werd in 2017 niet alleen gedreven door klanten die vanuit traditionele datacenters migreerde naar IaaS-omgevingen, maar ook door klanten die transformationele digitale business projecten implementeerde. Dit reflecteert volgens Gartner de brede reeks use cases voor IaaS.

[grafiek]

Microsoft

Microsoft is de op één na grootste spelers op de IaaS markt en zag zijn omzet met 98% groeien. Het bedrijf realiseerde in 2017 een omzet van ruim 3,1 miljard dollar. Het bedrijf levert IaaS via Microsoft Azure, wat bestaat uit een collectie van infrastructuur- en platformdiensten.

Alibaba staat op nummer drie en realiseerde een omzetgroei van 63%. Dit reflecteert volgens Gartner de succesvolle investeringen van het bedrijf in research & development (R&D). Ook wijst Gartner erop dat Alibaba het financiële vermogen heeft deze trend door te zetten en te investeren in wereldwijde uitbreiding, waardoor het bedrijf op termijn in sommige regio’s kan uitgroeien tot een alternatief voor wereldwijde hyperscale cloud providers.

“Dit reflecteert een fundamentele verandering in welke en hoe organisaties technologie gebruiken. Sommige legacy infrastructuur zoals IUS ziet lagere en langzamere uptake, wat impact heeft op de gecombineerde IaaS en IUS markt”, aldus Nag. “Daarnaast dwingt een toenemende vraag naar personeel met cloud-gerelateerde kennis en vaardigheden technologieproviders de wijze waarop zij concurreren te veranderen om aan deze explosieve vraag te kunnen voldoen.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud