Wouter Hoeffnagel - 03 augustus 2018

Amnesty International doelwit van overheidsspionage

Een werknemer van Amnesty International is bespioneerd met Israëlische spionage-software genaamd Pegasus. Amnesty vermoedt dat een vijandige overheid de medewerker wilde bespioneren.

Dit maakt de mensenrechtenorganisatie bekend in een verklaring op zijn website. De werknemer in kwestie ontving in juni 2018 een Arabisch bericht via WhatsApp over een demonstratie buiten de Saudische ambassade in het Amerikaanse Washington. Bij het bericht stond een link naar een website. Onderzoek van Amnesty International's technologieteam wijst uit dat indien de werknemer op deze link had geklikt, de Pegasus spionagemalware op zijn smartphone geïnstalleerd zou zijn. Deze software is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group.

Amnesty International infiltreren

"NSO Group staat erom bekend zijn spionagesoftware uitsluitend aan overheden te verkopen. We geloven daarom dat dit een doelgerichte aanval was om Amnesty International te infiltreren van een buitenlandse overheid die zich verzet tegen ons mensenrechtenwerk", licht Joshua Franco, hoofd Technologie en Mensenrechten bij Amnesty International, toe.

"De potente hacktools voor staten die door NSO Group worden gemaakt maken het mogelijk een uitzonderlijke mate van surveillance uit te voeren. Een smartphone geïnfecteerd met Pegasus staat in feite onder controle van de aanvaller - het kan telefoongesprekken, foto's, berichten en meer direct doorsturen naar de aanvaller. Deze ijzingwekkende aanval op Amnesty International onderstreept het grote risico dat activitisten wereldwijd lopen door dit soort surveillancetechnologie."

'Schending van voorwaarden en contract'

NSO Group laat in een reactie aan Amnesty International weten dat zijn product uitsluitend is bedoeld voor onderzoeksdoeleinden en het voorkomen van zowel misdrijven als terrorisme. Iedere andere vorm van gebruik schendt volgens het bedrijf de voorwaarden en contracten van NSO Group.

Meer informatie over de aanval is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!