Wouter Hoeffnagel - 05 augustus 2018

Apple reserveert 9 miljard euro voor terugbetaling Iers belastingvoordeel

Apple reserveert 9 miljard euro voor terugbetaling Iers belastingvoordeel image

Apple maakt bekend in totaal 9 miljard euro op een derdenrekening te hebben gestort. Het geld is gereserveerd om een onrechtmatig verkregen belastingvoordeel terug te betalen aan Ierland.

Dit blijkt uit een document dat Apple bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft ingediend. Het gaat om een langlopende strijd tussen Apple en de Europese Commissie. De Europese Commissie oordeelde in augustus 2016 dat belastingvoordeel dat Apple van Ierland kreeg onrechtmatig was en voor een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven heeft gezorgd. Daarnaast zou het belastingvoordeel een vorm van staatssteun zijn. De Europese Commissie oordeelde daarom dat Apple de belasting die het te weinig heeft betaald alsnog aan Ierland moet betalen.

Zowel Ierland als Apple hebben beroep aangetekend tegen dit besluit. Desondanks heeft Apple nu dus wel geld gereserveerd voor het terugbetalen van het belastingvoordeel door dit geld op een derdenrekening geplaatst. In totaal gaat het om 9 miljard euro. Eind juni werd 4,5 miljard euro op een derdenrekening gestort, terwijl het bedrijf nu opnieuw 4,5 miljard euro op de rekening heeft gezet. In totaal moet Apple 13 miljard euro aan belastingvoordeel terug betalen, plus 1 miljard euro rente.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!