'Werknemers zijn na compliance overtredingen eerder geneigd te vertrekken'
04-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

'Werknemers zijn na compliance overtredingen eerder geneigd te vertrekken'

29% van de werknemers heeft op zijn werk tenminste één compliance overtreding gezien in 2016 of 2017. Werknemers die met dergelijke overtredingen worden geconfronteerd, zijn gemiddeld twee keer zo snel geneigd hun organisatie te verlaten.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. 59% van de werknemers die bij zijn werkgever een compliance overtreding heeft geobserveerd blijkt actief op zoek te zijn naar een nieuwe functie. Onder werknemer die hiermee niet zijn geconfronteerd ligt dit percentage op 29%. "Hoewel verloop geen duidelijk aandachtsgebied is voor compliance managers, zou dit wel zo moeten zijn", stelt Brian Lee, compliance practice leader bij Gartner.

'Zie vertrek van werknemers als een waarschuwing'

"Wangedrag door personeelsleden en niet compliant zijn spelen een belangrijke rol in de motivatie van werknemers om hun huidige organisatie te verlaten", aldus Lee. Gartner stelt dan ook dat het vertrek van werknemers - zeker indien zij een missiekritieke functie vervullen binnen de organisatie - als waarschuwing moeten worden gezien voor mogelijke onderliggende compliance-gerelateerde problemen en niet zo zeer als uitsluitend een HR-probleem.

Ook wijst Gartner erop dat het verloop van personeel bedrijven op jaarbasis miljoenen dollars kost. Daarnaast geeft het onderzoeksbureau aan het vertrek van loyale medewerkers een negatieve impact kan hebben op een organisatie, zowel als het gaat om cultuur en moraal als de productiviteit van andere werknemers.

'Creëer een cultuur van integriteit'

Gartner stelt dan ook dat de bevindingen uit het onderzoek de noodzaak onderschrijven om binnen een organisatie een cultuur van integriteit te creëren en promoten. "Cultuur is besmettelijk. Indien managers en leiders ethisch gedrag vertonen, zien werknemers het belang in van compliant zijn in hun dagelijkse workflow en hun werkplek als geheel", aldus Lee. "Indien leiders het goede voorbeeld geven, kunnen zij aan werknemers met dezelfde hoge standaarden laten zien dat hun organisatie overeenkomst met hun ethische overtuigingen."

Terug naar nieuws overzicht