Oracle introduceert Autonomous Transaction Processing

08-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Oracle introduceert Autonomous Transaction Processing

Oracle Autonomous Database Cloud Service. Deze nieuwe zelfbeherende clouddatabase maakt gebruik van machine learning en automation om kostenbesparing, security, beschikbaarheid en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Oracle Executive Chairman en CTO Larry Ellison (foto) noemt met de beschikbaarheid van de nieuwste Oracle Autonomous Database Cloud Service een belangrijke mijlpaal binnen de strategie van het bedrijf voor wat betreft autonome technologie. Met de zelfbeherende databaseclouddienst richt Oracle zich op veeleisende finance-, retail-, productie- en overheidsapplicaties. De dienst ondersteunt een complexe combinatie van transactieverwerking, reporting, batch en analytic workloads.

Betrouwbaar en veiliger

Ellison wijst erop dat de autonomie van de nieuwe dienst de database van Oracle verder verbeterd. "Dit zorgt voor een veel betrouwbaarder en veiliger systeem; een systeem dat beschermt tegen datadiefstal, een uptime heeft van 99,995 procent en organisaties en hun ontwikkelaars helpt veel productiever te zijn", aldus Ellison.

Oorspronkelijk vroeg het creëren van een databasemanagementsysteem om experts die een complexe hard- en softwarestack bouwden en handmatig onderhielden. Oracle Autonomous Database is een zelfbeherende, zelfbeveiligende, zelfreparerende en elastische databaseclouddienst op basis van machine learning. De dienst stelt gebruikers in staat nieuwe, autonome databases te creëren en bestaande databases eenvoudig aan te passen, waarmee ze kosten besparen en de time-to-market terugdringen.

Eenvoudiger applicatieontwikkeling en -implementatie

Als aanvulling op de bestaande Oracle Autonomous Data Warehouse-dienst ondersteunt Oracle Autonomous Transaction Processing een complexe combinatie van high-performance transactieverwerking, reporting, batch, IoT en machine learning in één database. Dit zorgt voor eenvoudiger applicatieontwikkeling en -implementatie, en realtime analytics, personalisatie en fraudedetectie binnen live transactionele data.

Met behulp van Oracle Autonomous Transaction Processing kunnen gebruikers:

  • kosten terugdringen: complete automatisering van database- en infrastructuurprocessen vermindert administratieve kosten tot tachtig procent. De efficiëntie van een zelfoptimaliserende database in combinatie met flexibele pay-per-use-mogelijkheden, verlaagt de operationele kosten tot negentig procent;
  • risico’s verminderen: het risico op cyberaanvallen wordt verminderd dankzij automatische toepassing van de nieuwste securityupdates, zonder downtime. Bescherming tegen alle geplande en ongeplande downtime – waaronder systeemstoringen, regionale stroomstoringen en menselijke fouten – zorgt voor 99,995 procent beschikbaarheid of minder dan 2,5 minuut downtime per maand, inclusief onderhoud. Database Vault voorkomt dat beheerders zonder toestemming toegang hebben tot gebruikersdata;
  • innovatie versnellen: door databaseonderhoud te elimineren zijn databasebeheerders in staat meer waarde uit data te halen. Ontwikkelaars worden flexibeler door databases te creëren en te gebruiken die niet handmatig hoeven te worden afgesteld. Geïntegreerde machine learning-algoritmen maken het mogelijk applicaties te ontwikkelen die realtime voorspellingen doen, bijvoorbeeld op het gebied van gepersonaliseerd shoppen of fraudedetectie. Doordat bestaande databases eenvoudig zijn te upgraden naar de autonome cloud, kan de IT-afdeling overstappen op een modern en flexibel cloudmodel.

Eenvoudig te implementeren

Autonomous Database biedt dezelfde functies en interfaces als de on-premise Oracle Database en is daardoor eenvoudig te implementeren. Autonomous Database ondersteunt bedrijfskritische workloads, omdat de database is gebaseerd op Oracle Database-technologieën. Het gaat hierbij onder andere om de Exadata-infrastructuur, Real Application Clusters voor transparante scale-out en fault tolerance, Active Data Guard-disaster recovery en Online Data Evolution.

“De zwaarste taak van een databasebeheerder is het bijstellen en onderhouden van een bedrijfskritische, transactionele database”, zegt Carl Olofson, Research Vice-President van IDC’s Data Management Software-onderzoek. “Naast het analyseren van statistieken en het doorvoeren van aanpassingen moet de beheerder regelmatig patches toepassen, inclusief securitypatches. En dat is een foutgevoelige en procesverstorende taak. Met Oracle Autonomous Transaction Processing maakt Oracle een eind aan deze problematische taken, waardoor de beheerder zich kan focussen op belangrijker zaken, zoals het implementeren van effectieve bedrijfsapplicaties. En ervoor zorgen dat de data van het bedrijf geen gevaar loopt door bekende kwetsbaarheden.”

Terug naar nieuws overzicht
Cloud