Redactie - 13 augustus 2018

Datera brengt structuur in de opslag van applicatiedata

Datera brengt structuur in de opslag van applicatiedata image

Complexiteit van de infrastructuur is een molensteen voor de innovatie van bedrijven. Een helder signaal dat uit de markt komt en de schreeuw die de wens tot organisatie en structuur rond dataopslag onderstreept. De explosieve groei van de data in een bedrijf, het grote aantal applicaties dat er mee werkt en de kruisverbanden ertussen, zijn een serieus probleem. Allemaal silo’s die elkaar moeten vinden. Om dit probleem op te lossen is Datera vijf jaar geleden opgericht, een bedrijf dat zich bekommert om de complexiteit van de dataopslag voor applicaties in een datacentrum.

CEO Marc Fleishmann omschrijft het bedrijf als een leverancier van application driven dataservices, voor zowel de ISP’s als de enterprise markt. De eerste versie van de Dataera Elastic Data Fabric (EDF) software kwam in het eerste half jaar van 2013 uit en vond zijn weg naar ISP’s. Inmiddels staat de teller op versie 3.2 en zijn ook enterprises een gewaardeerde groep afnemers. De Datera service is een software only oplossing en werkt op bestaande hardware en infrastructuur (Cisco, Dell, HPE en Supermicro). Het on-premises Datera dataservices platform communiceert met meerdere cloud-infrastructuren binnen het bedrijf en is naadloos te combineren met de commerciële cloud-oplossingen zoals Amazon, Google en Microsoft. Zo ontstaat een hybride geheel dat voor globale dataopslag kan zorgen.

Waar komt het succes vandaan? Met het groeien van het aantal enterprise applicaties groeit ook de complexiteit van de opslag en de manier waarop data door applicaties wordt verwerkt. Steeds meer silo’s in de storage omgeving creëren een ondoordringbaar oerwoud, een barrière om alles efficiënt te laten werken. Voor succes moet de data snel, efficiënt en economisch behandeld worden. Alles silo’s in een cloud-opslag is een voor de hand liggende optie, maar het is een halfslachtige oplossing omdat de wensen voor de verschillende applicaties uiteen kunnen lopen. De enterprise wil een gestructureerde cloudoplossing die een antwoord heeft op de constant groei van de dataopslag en data silo’s. Datera heeft een oplossing door de datasilo’s te vervangen door flexibele dataservices voor alle applicaties die gebruikt worden. Hierbij mogen de applicaties in het eigen datacentrum draaien of in een publieke of hybride cloud. Alles wordt gestructureerd ondergebracht in één omgeving waarbij volop gebruik gemaakt wordt van Rest API’s. Zo ontstaat er een stabiele en flexibele scale-out storage omgeving.

Dat men een gezonde toekomst tegemoet gaat mag blijken uit de voorspelling van Gartner. Zij verwachten dat rond 2021 meer dan 80% van de enterprise data in scale-out omgevingen (on-premises of cloud service) opgeslagen zal worden. Op dit moment is dat pas het geval voor ruim 30% van de data. Er is door het bedrijfsleven dus nog een lange weg te gaan.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!