AVG, privacyzorgen en risk management zorgen voor stijgen security-investeringen
16-08-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

AVG, privacyzorgen en risk management zorgen voor stijgen security-investeringen

Organisaties investeren in dit jaar meer dan 114 miljard dollar in IT-beveiliging. Dit is 12,4% meer dan in 2017. Naar verwachting zet de groei ook in 2019 door; de markt groeit in 2019 naar verwachting met 8,7% tot 124 miljard dollar.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Security leiders streven ernaar hun organisaties te helpen technologieplatformen veilig te gebruiken om concurrerender te worden en groei voor de business aan te drijven", legt Siddharth Deshpande, onderzoeksdirecteur bij Gartner, uit. "Aanhoudende personeelstekorten en regulatieve veranderingen zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU zorgen voor continue groei in de security services markt."

Privacyzorgen goed voor 10% van de vraag

Onderzoek van Gartner uit 2017 wijst uit dat securityrisico's, behoeften van de business en veranderingen in de industrie de belangrijkste redenen zijn om investeringen in security op te voeren. Privacyzorgen spelen daarnaast ook een steeds belangrijkere rol. Gartner verwacht dat privacyzorgen in 2019 verantwoordelijk zullen zijn voor ten minste 10% van de vraag naar security services en impact zal hebben op meerdere segmenten van de markt, waaronder identity and access management (IAM), identity governance and administration (IGA) en data loss prevention (DLP).

"Security en risk management moet een kritiek onderdeel zijn van iedere digital business initiatief", aldus Deshpande. De onderzoekers wijst op recente datalekken die in de media veel aandacht hebben gekregen, zoals de aanval op SingHealth waardoor gegevens van 1,5 miljoen Singaporese patiënten uitlekten. Dergelijke incidenten onderschrijven volgens Deshpande de noodzaak gevoelige data en IT-systemen als kritieke infrastructuur te behandelen.

gartner-it-beveiliging-investeringen-2017-2019.png

Trends

Gartner ziet een drietal trends die investeringen in IT-security in 2018 en 2019 beïnvloeden:

  • Tenminste 30% van de organisaties investeren in 2019 in AVG-gerelateerde consultancy en implementatiediensten
  • Meer dan 40% van de organisaties investeert met het oog op risk management en privacyzorgen binnen digitale transformatie-initiatieven in 2020 in security services.
  • Services (zowel abonnementen als managed services) zijn in 2020 goed voor tenminste 50% van de geleverde security software

 

Terug naar nieuws overzicht
Security