Main Capital koopt zorgcommunicatiesoftware specialist Enovation

17-08-2018 | door: Witold Kepinski

Main Capital koopt zorgcommunicatiesoftware specialist Enovation

Main Capital doet met Enovation, Nederlands speler op het gebied van missie-kritieke software oplossingen voor veilige communicatie in de zorgmarkt en de logistieke sector, een strategische aankoop. De verkopende aandeelhouder, VANAD Group – aanbieder van diensten en technologische oplossingen op het gebied van customer experience, zal via een minderheidsbelang betrokken blijven bij Enovation.

Het in Capelle aan den IJssel gevestigde bedrijf levert SaaS oplossingen voor de Nederlandse zorgmarkt en de logistieke sector. Bekende producten die Enovation levert zijn de platformen ZorgMail, xdsConnect en myhealthConnect, en de interoperability oplossing Cloverleaf. Met haar leidende positie in de Nederlandse zorgsector helpt Enovation met slimme softwareproducten en gerelateerde diensten haar klanten om zorg-kritische patiëntinformatie veilig te delen binnen een zorginstelling, tussen zorginstellingen en tussen de zorginstelling en de patiënt. Hierdoor zijn zorgverleners in staat met juiste en actuele informatie kwalitatief hoogwaardige zorg aan te bieden.

Enovation is opgericht in 1983 en is sinds 2013 onderdeel van de VANAD Group. Sinds de oprichting heeft het bedrijf zich gepositioneerd als de meest gespecialiseerde softwareaanbieder en voorloper op het gebied van veilige communicatie oplossingen in de zorgmarkt. Het bedrijf heeft ongeveer 135 werknemers in dienst en genereert tientallen miljoenen euro omzet. "In de loop der jaren heeft Enovation haar eigen product portfolio uitgebreid met nieuwe product innovaties, acquisities van strategisch interessante producten en het aanbieden van aanpalende partnerproducten. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat Enovation zorgaanbieders en patiënten voorziet van de meest efficiënte IT connecties die veilige uitwisseling van gegevens in het zorgproces mogelijk maken. De onderneming is actief in vrijwel alle segmenten van de zorgmarkt en levert oplossingen aan nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen, ambulance diensten, huisartsen, apotheken, tandartsen, paramedische zorgverleners en gemeenten", aldus Main Capital.

Het zorglandschap wordt gekarakteriseerd door complexe IT-systemen waarbij de individuele deelnemers met verschillende communicatie standaarden werken zo vervolgt Main Capital. "Hierdoor is veilige en efficiënte uitwisseling van patiëntgegevens tussen IT-systemen en tussen zorgverleners niet vanzelfsprekend. Recent geïmplementeerde Europese privacywetgeving versnelt de noodzaak bij zorgaanbieders om gevoelige informatie op een veilige manier te kunnen uitwisselen. Bovendien komt door de toenemende druk om zorgkosten te beheersen, steeds meer nadruk te liggen op de efficiënte samenwerking tussen de verschillende partijen in de zorgketen. De producten van Enovation bieden de oplossingen die zorginstellingen en andere stakeholders in de zorgsector in staat stellen op een veilige en efficiënte manier informatie uit te wisselen, onafhankelijk van de IT-systemen en met maximale bescherming tegen datalekken."

Enovation zal de komende jaren verder inspelen op de trend richting Connected Healthcare. Met het product myhealthConnect heeft Enovation een software platform ontwikkeld waarmee zorgverleners patiënten op afstand kunnen monitoren, onafhankelijk van het meetinstrument, type applicatie, of aanbieder daarvan. "Dit biedt zorgaanbieders maximale keuzevrijheid in het selecteren van aanbieders van instrumenten en IT-applicaties en deze veilig met de eigen systemen te verbinden. Deze veilige efficiëntieslag zal leiden tot een verbetering in het aanbieden van kwalitatief goede zorg op afstand, zal leiden tot een afname in het aantal doktersbezoeken en faciliteert dat patiënten langer thuis kunnen blijven wonen", aldus Main Capital.

Enovation heeft als ambitie om door te groeien tot een leidende SaaS speler in de Noord-West Europese zorgmarkt. De nadruk zal liggen op de verdere organische groei en op de ontwikkeling van innovatieve producten. Daarnaast zal Enovation haar bestaande productportfolio en de internationale marktpositie verder versterken via een selectieve buy-and-build strategie.

De VANAD Group is bij het verkoopproces geadviseerd door ING Corporate Finance en NautaDutilh.

Terug naar nieuws overzicht
Software