Redactie - 20 augustus 2018

Lucidlink maakt van cloud storage een lokale drive

Cloud-storage is een centraal onderdeel van de bedrijfsinfrastructuur geworden. Publieke en private opslagcapaciteit die meegroeit met de wensen van de gebruiker. Cloud storage is daarmee een snelgroeiende en veel gebruikte dienst aan het worden. Naast alle sterke punten zoals prijs, betrouwbaarheid en schaalbaarheid blijft er een heikel punt: de latency. De start-up Lucidlink heeft een interessante verzameling investeerders achter zich en wil een nieuwe dimensie aan cloud storage toevoegen.

Co-founder en CEO Peter Thompson weet het heel simpel samen te vatten: maak van elke AWS S3 compatibele service een lokale drive. De gebruiker hoeft enkel de juiste softwaredriver te installeren en daarna verschijnt een nieuw icoon voor een lokale drive. Het concept is verschillend van de huidige cloudsoftware, omdat er geen lokale synchronisatie noodzakelijk is. Data wordt vanuit de AWS S3-omgeving via streaming naar de eindgebruiker gebracht. Hierdoor is er minder latency en is ook het gebruik als groeps drive mogelijk. Daarmee komt de missie tot leven: geografisch gedistribueerde teams krijgen efficiënt toegang tot AWS S3 compatibele opslag als productieopslag. LucidLink maakt object opslag zo eenvoudig en efficiënt als toegang tot bestanden op een lokaal systeem. De eindgebruiker neemt de service als een dienst af en kan daarbij via één loket alle benodigde elementen inkopen. De minimale capaciteit is 1 Tbyte.

AWS

Het aansluitproces bevat een beperkt aantal stappen: gebruikers kunnen zich gewoon aanmelden op de AWS Marketplace en kiezen daarbij hun eigen voorkeur regio. Ze kunnen ook hun eigen encryptie sleutels meebrengen. De gedeelde bestandsruimte wordt weergegeven als een map die integraal onderdeel is van het lokale besturingssysteem. “Met andere woorden, mount S3 als een lokaalbestandssysteem"; zegt Peter Thompson, medeoprichter en CEO van LucidLink. Daarmee is Lucidlink de laatste storage upgrade die je nog zult aanschaffen; aldus Thompson. Voor de gebruikers is een gratis testconfiguratie (Startup aanbod) beschikbaar met een beperkte opslagcapaciteit van 16 Gbyte op een eigen Lucidlink storage omgeving.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!