Wouter Hoeffnagel - 20 augustus 2018

VS wil Facebook dwingen versleuteling van Messenger uit te schakelen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil dat Facebook de versleuteling van zijn chatdienst Messenger uitschakelt. Dit moet het mogelijk maken in het kader van strafrechtelijke onderzoeken berichtenverkeer van gebruikers in te zien. Facebook vecht het verzoek aan.

Dit meldt Reuters op basis van drie anonieme bronnen. Messenger maakt gebruik van end-to-end encryptie om berichtenverkeer te beschermen. Hierbij is het verkeer versleuteld vanaf het moment dat deze het device van de verzender verlaat, tot het moment dat deze op het device van de ontvanger is binnengekomen. End-to-end encryptie zorgt dat onderschepte data niet zo maar kan worden ingezien. End-to-end encryptie is bij Messenger optioneel; gebruikers moeten de optie zelf inschakelen om hier gebruik van te maken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil in een zaak rond de bende Mara Salvatrucha (MS13) toegang krijgen tot het berichtenverkeer van een verdacht bendelid. Door de encryptie die echter wordt toegepast kunnen deze berichten niet worden ingezien. Het ministerie heeft daarom bij Facebook een verzoek ingediend de versleuteling uit te schakelen. Facebook wil echter geen gehoor geven aan het verzoek, aangezien het alleen aan het verzoek kan voldoen door de versleuteling voor alle Messenger-gebruikers uit te schakelen. Het bedrijf vecht het verzoek daarom aan.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!