Wouter Hoeffnagel - 22 augustus 2018

AP controleert ziekenhuizen en zorgverzekeraars op aanstellen functionaris gegevensbescherming

AP controleert ziekenhuizen en zorgverzekeraars op aanstellen functionaris gegevensbescherming image

91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gecontroleerd op de verplichting om een functionaris gegevensbescherming (FG) aan te stellen. Twee ziekenhuizen bleken nog geen FG te hebben aangemeld bij de toezichthouder. Deze ziekenhuizen krijgen vier weken de tijd alsnog een FG aan te wijzen. Indien zij dit niet tijdig doen kan een sanctie volgen.

De verplichting een FG te benoemen is onderdeel van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds 25 mei 2018 van kracht is. De verplichting geldt voor sommige organisaties, waaronder ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Deze functionaris houdt binnen de organisatie toezicht op de naleving van de AVG.

De AP heeft ook gecontroleerd of ziekenhuizen en zorgverzekeraars de contactgegevens van hun FG hebben gepubliceerd op hun website, wat verplicht is. Het gaat hierbij om een direct telefoonnummer of een e-mailadres; het is niet noodzakelijk de naam van de FG te vermelden. Bij 25% van de onderzochte organisaties bleek dit niet het geval. De AP heeft hen opgedragen dit alsnog te doen. Van de ziekenhuizen en een zorgverzekeraars die wel contactgegevens van hun FG vermelden, bleek bij drie ziekenhuizen en één zorgverzekeraar geen direct e-mailadres of doorkiesnummer te worden vermeld. De AP heeft de organisatie verzocht dit te verbeteren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!