Witold Kepinski - 23 augustus 2018

Microsoft leidt SaaS markt

Microsoft leidt SaaS markt image

Nieuwe tweede kwartaal 2018 gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de SaaS-markt nu 20 miljard dollar omzet per kwartaal genereert voor softwareleveranciers, een markt dat met 32% per jaar groeit. Microsoft heeft een wereldwijd marktaandeel van meer dan 17% en is nu de grootste SaaS-leverancier op enige afstand, nadat Salesforce negen kwartalen geleden was ingehaald.

Mede dankzij haar leiderschap in het snelgroeiende samenwerkingssegment, is de jaarlijkse omzetgroei van Microsoft 45%, wat de algemene marktgroei ver overtreft. Salesforce blijft de dominante speler in CRM, maar dit segment heeft een relatief lage groei in vergelijking met andere SaaS-segmenten, waardoor Microsoft in de algehele SaaS-markt een voorsprong kan nemen.

Gefragmenteerde markt

De twee leiders worden gevolgd door Adobe, Oracle en SAP, waarbij Oracle het hoogste groeipercentage van deze drie behaalt. In totaal zijn deze top vijf SaaS-leveranciers nu goed voor iets meer dan de helft van de markt. De volgende tien leveranciers zijn goed voor nog eens 26% van de markt. Onder deze tien zijn de verkopers met de hoogste groeicijfers ServiceNow, Google, ADP en Workday. Het is opmerkelijk dat de markt vrij gefragmenteerd blijft, met verschillende leveranciers die elk van de belangrijkste marktsegmenten leiden.

Groei

In veel opzichten is de SaaS-markt voor bedrijven nu volwassen. SaaS neemt echter nog steeds minder dan 15% van de totale uitgaven voor bedrijfssoftware voor zijn rekening en blijft daarom klein in vergelijking met on-premise-software, wat betekent dat de SaaS-groei nog vele jaren krachtig zal blijven. Hoewel SaaS-groeipercentage niet zo hoog is als IaaS en PaaS, is de SaaS-markt aanzienlijk groter en dat zal zo blijven in de nabije toekomst. Synergy voorspelt een sterke groei in alle SaaS-segmenten en alle geografische regio's, zoals Europa.

Strijd

"Er is een fascinerende strijd om SaaS klanten, met traditionele leveranciers van zakelijke software die het uitvechten met 'born-in-the-cloud'-leveranciers zoals Workday, Zendesk, ServiceNow en Dropbox", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Deze laatste groep helpt de markt snel te transformeren, maar de meer traditionele spelers zoals Microsoft, SAP, Oracle en IBM hebben nog steeds een enorme hoeveelheid on-premise softwareklanten die ze kunnen converteren naar een SaaS-gebaseerd verbruiksmodel. Ook Google heeft een steeds grotere toegang tot de SaaS-markt, via Cisco's collaboration-apps en acquisities van softwareleveranciers en Google's G Suite."

SaaS_Q218.jpg

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!