Wouter Hoeffnagel - 27 augustus 2018

Duitse mededingingsautoriteit start dit jaar onderzoek naar Facebook

De Duitse mededingingsautoriteit verwacht dit jaar een onderzoek te starten naar Facebook. Het Amerikaanse bedrijf zou zijn marktdominantie misbruiken om zonder toestemming of medeweten van gebruikers data over hen te verzamelen.

Dit meldt Reuters. Het Bundeskartellamt heeft vooral bezwaar tegen de wijze waarop Facebook via third-party apps data verzameld over gebruikers. Het gaat hierbij onder andere om WhatsApp en Instagram, die beide eigendom zijn van Facebook. Ook het online volgen van gebruikers geen gebruik maken van Facebook is de Duitse mededingingsautoriteit een doorn in het oog.

Gedwongen maatregelen doorvoeren

Andreas Mundt, directeur van de Bundeskartellamt, meldt aan de pers dat het onderzoek snel moet worden uitgevoerd. Mundt verwacht dat dit jaar de eerste stappen worden gezet in het onderzoek, al is niet duidelijk waaruit deze stappen precies bestaan. Bronnen van Reuters melden dat de Bundeskartellamt wil Facebook dwingen maatregelen te nemen indien het bedrijf weigert dit vrijwillig te doen.

Faceboo heeft eerder dit jaar een aantal nieuwe features geïntroduceerd, waarvan de impact op de bezwaren van het Bundeskartellamt momenteel wordt onderzocht. Het gaat hierbij onder andere om een feature die gebruikers de mogelijkheid geeft hun geschiedenis op Facebook te wissen. "We moeten vaststellen of dit impact heeft op ons onderzoek en onze zorgen", aldus Mundt.

Onderzoek naar e-commerce sector

Mundt bevestigt daarnaast dat de Bundeskartellamt overweegt een onderzoek te starten naar de volledige e-commerce sector. Dit is mogelijk dankzij nieuwe wetgeving die de toezichthouder de mogelijkheid biedt sectorbrede onderzoeken te starten. 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!