Redactie - 29 augustus 2018

Innovatie kan volgens Basefarm prima samengaan met snelheid én security

Basefarm is geen standaard managed service provider. Het helpt klanten om te kunnen innoveren via de public cloud, met een korte time-to-market en met volledige aandacht voor security en compliance. Want dat is bij veel organisaties een uitdaging, merkt Jan Aril Sigvartsen. Hij is bij het bedrijf verantwoordelijk voor professional services en public cloudiensten.

Sigvartsen merkt dat de public cloud dezelfde discussies oplevert als toen open source platformen aan het eind van de jaren ‘90 aan populariteit wonnen. “We praten over security en de perceptie van kwaliteit. Ik weet nog dat er in 2000 bedrijven kwamen die applicaties zoals CMS ontwikkelden en via internet verspreidden. Dat was controversieel, het werd risicovol gevonden en mensen hadden het over ‘cowboys’ die geen echte IT-oplossing leverden. De markt was gewend aan cliënt server applicaties en applicaties die gewoon op de lokale harde schrijf werden geïnstalleerd. Maar een aantal van die bedrijven is nu wel marktleider. Nu heb je precies dezelfde discussie over public cloud, met dezelfde argumenten plus een paar nieuwe. Maar een snellere time-to-market wint altijd de strijd. Dat was in 2000 zo en dat gaat nu ook zo zijn. De geschiedenis herhaalt zichzelf.”

DevOps
Sigvartsen ziet in zijn rol veel ontwikkelprojecten van dichtbij. Hij merkt dat innovatie in veen gevallen samengaat met trage processen. Met name de overgang van development naar operations verloopt nog regelmatig stroef, onder andere wanneer security, regelgeving, beheer en compliance om de hoek komen kijken. “Projecten zijn dan lang uitgestrekt. Als de oplossing intern eenmaal draait en je wilt outsourcen - of insourcen binnen je eigen IT-organisatie - moeten er wellicht weer onderdelen herschreven of helemaal opnieuw ontworpen worden. Dan gaat er opnieuw veel tijd overheen.”

DevOps is dan het toverwoord, maar dat moet volgens Sigvartsen dan wel goed toegepast worden. “Als je bij bedrijven die praten over DevOps verder doorvraagt, dan merk je regelmatig dat ze bedoelen dat een applicatie op elk moment aangepast kan worden of dat ze een DevOps-platform gebruiken. Als je vraagt of de mensen van ontwikkeling en productie echt met elkaar overleggen en samenwerken dan blijkt dat meestal niet het geval. Het is echt ons stokpaardje dat DevOps verder gaat dan Agile. Het gaat over het samenvoegen van mensen met verschillende achtergronden in één team, met gedeelde KPI’s. Bij veel van de projecten die we de afgelopen tijd hebben gedaan gebeurde dat oorspronkelijk niet. Toen wij er bij betrokken raakten, merkten bedrijven het verschil. Ze konden het tempo verhogen. Ik ben zelf echt onder de indruk geraakt van hoe makkelijk het dan kan gaan.”

Security
Voor security geldt ongeveer hetzelfde, merkt Sigvartsen. “Bedrijven hebben het wel allemaal over security, maar ze zijn bang om het toe te voegen in ontwikkelprojecten, omdat het veel tijd kost en ontwikkelaars zich liever met het toevoegen van nieuwe toepassingen en functionaliteiten bezighouden. Als ze de week erna bijvoorbeeld een presentatie moeten geven, waar funding voor de volgende fase vanaf hangt, dan wordt security minder belangrijk, want voor funding zijn features vaak belangrijker. Over het algemeen zie je bij security en bij andere operationele vereisten dat de awareness er misschien wel er is, maar dat een deel van de organisaties toch nog hun hoofd in het zand steekt en hoopt dat het allemaal vanzelf wel goed gaat.”

Basefarm werkt daarom anders dan andere MSP’s. “Traditioneel gezien zeggen MSP’s: ‘Jullie doen het coderen en wij doen de rest’. Wij hebben een model ontwikkeld waarbij we op een iteratieve manier met zowel operations als development samenwerken, ook als het om security gaat. We voelen ons daarin vrij uniek, maar het is volgens ons wel een voorwaarde om innovatie in de productielijn te krijgen. En we horen van klanten dat ze dat ook merken en resultaten zien.”

Bus
Sigvartsen licht een case uit waar Basefarm aan werkt. “Met een OV-bedrijf, hier in Noorwegen, werken we aan een project dat als doel heeft om het hele proces van reizen met het openbaar vervoer soepeler te laten verlopen. Het gaat om de lange termijn, het project loopt meerdere jaren. Als een inwoner van Noorwegen heb ik het recht om anoniem te reizen, maar ondertussen heb ik als consument steeds meer wensen. Ik wil bijvoorbeeld met mijn telefoon kunnen betalen. En zou het in een klein dorpje, waar één bus per dag langskomt, niet handig zijn als de buschauffeur kan zien dat er een ouder persoon aan komt lopen op het moment dat hij bij de bushalte staat. Een paar minuten wachten is in zo’n geval niet erg. De technologische mogelijkheden liggen binnen handbereik, maar op het gebied van regelgeving zijn er veel verantwoordelijkheden. Zo’n project kan dus alleen succesvol verlopen als een team iteratief op alle vlakken samenwerkt. Veel dingen die technisch mogelijk zijn, stuiten op problemen qua regelgeving en compliance.”

Data-analyse
Basefarm heeft ook veel expertise op het gebied van data-analyse. In hetzelfde project wordt die kennis ook gebruikt. “We kijken bijvoorbeeld naar de regenverwachtingen en sturen dan preventief een servicemonteur naar een bushalte. Daarin komen problem management, incident management en change management samen en dat is waar managed service providers al twintig jaar lang over praten. Wat wij nu doen is anders dat hoe managed service providers vroeger werkten, maar de basis blijft hetzelfde. We streven ernaar dat innovatie, beschikbaarheid, snelheid en veiligheid hand in hand kunnen gaan.”

Door: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!