Wouter Hoeffnagel - 29 augustus 2018

Mensenrechtenorganisaties uiten zorgen over Chinese plannen van Google

Veertien mensenrechtenorganisaties uiten in een brief kritiek op het plan van Google om een gecensureerde zoekmachine te lanceren in China. Onder andere Amnesty International, Human Rights Watch en Privacy International hebben de brief ondertekend.

De nieuwswebsite The Intercept maakte begin augustus bekend dat Google plannen heeft om een gecensureerde zoekmachine te lanceren in China. Onder andere zoekresultaten over democratie zouden hierbij worden gecensureerd. Google was eerder al in China actief met zijn zoekmachine, maar trok zich in 2010 terug. Dit deed het bedrijf onder andere aangezien de Chinese overheid probeerde de online vrijheid van meningsuiting in te perken.

'Capitulatie van Google'

"Net als veel eigen werknemers van Google zijn wij extreem bezorgd over berichten dat Google een nieuwe gecensureerde zoekmachine voor de Chinese markt ontwikkeld. Het project, dat de codenaam 'Dragonfly' draagt, zou een alarmerende capitulatie van Google zijn op het gebied van mensenrechten. De Chinese overheid schendt de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy; door de repressie van dissidenten door de Chinese autoriteiten te accomoderen, zou Google actief deelnemen aan de schending van de rechten van miljoenen internetgebruikers in China", schrijven de organisaties in de brief.

Ook schrijven de organisaties de inspanningen van Google werknemers die het publiek hebben gealarmeerd over het bestaan van Dragonfly en hun zorgen over zowel het project als Google transparantie- en toezichtprocess hebben geuit te steunen. De organisaties stellen dat het management van Google niet publiekelijk heeft gereageerd op de zorgen die bestaan rond Project Dragonfly en wijzen erop dat Google niet wil reageren op 'speculaties over toekomstige plannen'. Ook hekelen de organisaties dat managers van het bedrijf geen antwoord willen geven op basale vragen over de wijze waarop Google de rechten van Chinese gebruikers wil waarborgen naarmate het zijn activiteiten in China uitbreidt.

De volledige brief is hier te vinden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!