Witold Kepinski - 30 augustus 2018

Panasonic verplaatst Europees hoofdkwartier van Londen naar Amsterdam

De Japanse electronica en hardwareleverancier Panasonic verplaatst zijn Europees hoofdkwartier van Londen naar Amsterdam. Dit meldt Nikkei Asian Review. 

Reden is dat Panasonic mogelijke belastingproblemen wil vermijden die verband houden met het geplande vertrek (Brexit) uit de Europese Unie in het VK. Dit meldt Laurent Abadie, CEO van Panasonic Europe, tijdens de IFA 2018 in Berlijn, de grootste elektronicabeurs van het continent. Het bedrijf was al een jaar bezig om zijn Europees kantoor wel of niet te verhuizen, maar gaat zich dus nu nestelen in Amsterdam.

Londen heeft eerder aangekondigd de vennootschapsbelasting te verlagen, om ondernemingen te behouden na het Britse vertrek uit de Europese Unie. Daardoor zou het land door Japan aangewezen kunnen worden als belastingparadijs, waardoor Panasonic in zijn thuisland mogelijk meer belasting moet betalen.

Panasonic haalt minder dan 10 procent van zijn jaarlijkse omzet uit Europa. Door het regionale hoofdkwartier naar continentaal Europa te verplaatsten, voorkomt het bedrijf volgens Abadie ook mogelijke belemmeringen in de stroom aan goederen en mensen.

Van de medewerkers van het kantoor in Londen gaan er tien tot twintig, die betrokken zijn bij onder meer de financiële operaties, naar Nederland. Alleen personeel van de afdeling investeerdersrelaties blijft in Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft volgens Abadie maandenlang nagedacht over de beslissing.

In samenwerking met Datanews

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!