Australië start met de ontwikkeling van een nationaal blockchain-platform

31-08-2018 | door: Redactie

Australië start met de ontwikkeling van een nationaal blockchain-platform

De Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) heeft samen met IBM en advocatenkantoor Herbert Smith Freehills aangekondigd dat zij een nationaal blockchain-platform gaan bouwen met als doel de samenwerking tussen verschillende industrieën te bevorderen met de hulp van ‘smart contracts.’

Het platform, genaamd de Australian National Blockchain (ANB), zou het digitale landschap van Australië drastisch moeten gaan veranderen. Het zou mogelijk moeten worden voor bedrijven in Australië om digitaal contracten af te dwingen via zogeheten smart legal contracts (SLC) alsmede automatisch de authenticiteit van deze contracten te kunnen controleren.

Testproject

CSIRO onderzocht in 2017 toepassingen voor blockchain-technologie in het Australische bedrijfsleven. De ANB is het vervolg van dit onderzoek dat gepubliceerd werd onder de naam Data61. De ANB, dat ontwikkeld wordt met behulp van de IBM-blockchain, zal eerst een testversie gaan draaien. Als deze succesvol blijkt te zijn wordt het platform voor heel Australië toegankelijk. Er zijn al plannen om Australische juristen, banken en toezichthouders te betrekken in de testversie.

Paul Hutshison, vice-president van Cognitive Process Transformation bij IBM, zei het volgende: “IBM Blockchain en de IBM Cloud bieden de beste beveiliging om zelfs sterk gereguleerde sectoren zoals de gezondheidszorg en de overheid te ondersteunen, en IBM heeft uitgebreide ervaring met het bouwen van blockchain-netwerken en het samenbrengen van grote consortia die zich richten op het oplossen van belangrijke bedrijfsproblemen. Blockchain zal voor transacties zijn wat internet voor communicatie was – wat begint als een hulpmiddel voor het delen van informatie wordt transformerend zodra adoptie wijdverspreid is. De ANB zou dat keerpunt kunnen zijn voor commerciële blockchain, waardoor innovatie en economische ontwikkeling in heel Australië worden gestimuleerd.”

'Belangrijke kans voor Australië'

Mark Nietjes, onderzoeker van het Data61 project, is optimistisch over ANB: “Onze rapporten identificeerden deze technologie als een belangrijke kans voor Australië om productiviteit en innovatie te stimuleren. De onafhankelijkheid en expertise van Data61 zullen helpen bij het creëren van een digitale infrastructuur voor Australische bedrijven om over te stappen naar een digitale toekomst. Voor complexe bedrijfscontracten zijn er enorme kansen om te profiteren van ons onderzoek naar blockchain-architectuur en naar wetgeving. Smart contracts hebben veel voordelen en naarmate de ANB vordert, gaan wij kijken naar verdere toepassingen.” De testversie van de ANB zou eind 2018 van start moeten gaan.

Auteur: Rico Engelbarts (foto). Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Crypto-Insiders.nl

Terug naar nieuws overzicht