Wouter Hoeffnagel - 04 september 2018

Hardware- en softwareproblemen oorzaak van 6 op de 10 telecomstoringen

6 op de 10 telecomstoringen werd afgelopen jaar veroorzaakt door systeemproblemen. Vooral software- en hardwareproblemen leiden regelmatig tot problemen.

Dit blijkt uit onderzoek van het European Union Agency for Network en Information Security (ENISA). Opvallend is dat extreme weersomstandigheden steeds vaker tot telecomstoringen leidt. 17% van alle gerappoteerde incidenten werd veroorzaakt door natuurfenomenen, zoals zware sneeuwval, ijsvorming, stormen en bosbranden. Dit is fors meer dan in de drie voorgaande jaren, tot extreme weersomstandigheden goed waren voor 5% van de incidenten.

Een op de vijf storingen komt door stroomuitval

In 22% van de gevallen werd een telecomstoring veroorzaakt door stroomuitval, wat volgens ENISA de afhankelijkheid van telecom van het energienetwerk benadrukt. In veel gevallen wordt een stroomstoring veroorzaakt door een storm of een bosbrand, wat korte tijd later leidt tot een verstoring van het mobiele netwerk. Malafide handelingen zoals denial of service aanvallen of diefstal van kabels was in slechts 2% van de gevallen de oorzaak van telecomstoringen. Dit was in 2016 nog 5%.

Meer dan de helft van de gemelde incidenten had een impact op mobiele telefonie en internet in de Europese Unie (EU). Hiermee zet een trend die al langer gaande is voort; telecomstoringen treffen steeds minder vaak vaste telefonie en steeds vaker mobiele telefonie en internet.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!