Wouter Hoeffnagel - 05 september 2018

Vrijwel alle overheidsorganisaties hebben functionaris gegevensbescherming benoemd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt een grote controle op het benoeming van een functionaris gegevensbescherming bij de overheid afgerond. Van de 400 onderzochte overheidsorganisaties hebben inmiddels vrijwel alle organisaties een dergelijke functionaris benoemd. Onder andere gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en een aantal zelfstandige bestuursorganen zijn onderzocht.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die op 28 mei 2018 in werking is getreden, verplicht alle overheden en publieke organisaties een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) te benoemen. Deze FG's kan vanuit een onafhankelijke positie adviseren over het toepassen van privacywetgeving in de organisatie.

Sinds de invoering van de AVG controleert de AVG stapsgewijs of organisaties zich aan deze wet houden. Eerder werden ook zorgverzekeraars en ziekenhuizen gecontroleerd op het benoemen van een FG. Daarnaast voerde de AP steekproeven uit bij grote private organisaties om te onderzoeken of zij een register voor verwerkingsactiviteiten bijhouden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!