Redactie - 06 september 2018

IFA: Eén groot hardware feest

Drukte op de Nederlandse Netwerkborrel van Tech Data en Dutch Connect & Dutch IT-channel

Natuurlijk houden we ook van de diensten, van de cloud en van alles wat de ICT in componenten samenbrengt. Maar oh wat is het toch leuk om op één van de grootste hardware-shows van de wereld, de IFA in Berlijn, eens lekker een paar dagen met je vingers aan fysieke knoppen te zitten. 

In de keuken

Als je wilt kun je op de IFA al twee dagen volle bak in de keuken van de keukenfabrikanten kijken. Dat wil zeggen: kijken naar de keukenapparatuur van fabrikanten als Miele, Bosch, Siemens, AEG en Grundig. En uiteraard ook de ovens, afwasmachines en koelkasten van de Koreanen LG en Samsung die zich in dit spel - wat oorspronkelijk heel nadrukkelijk het domein van de Duitsers was - heel nadrukkelijk gemoeid hebben. Het leukste is toch wel de slimme koelkasten van LG waarvan de deur transparant wordt als je er op klopt. Maar ook Samsung gooit hoge ogen met grote schermen op de deur die dienst doen als family hub. Slim bedacht voor slimme coole kasten waarop je snel even een YouTube fimpje met een recept kunt aanzetten. En ja, die koelkast bestelt uiteraard zelf bij AH.nl de boodschappen bij die op zijn. Maar let op, want eenmaal het verkeerde merk kaas gekocht in september 2018 en je zit er tot 2023 aan vast. En dan de wasmachines: die stomen, draaien sneller de was schoon en hebben meerdere slimme functies om de huisman van vandaag en zijn werkende vrouw te ontlasten. De was moet er nog wel zelf in en uit gehaald worden en ook strijken is voorlopig nog even handwerk. Maar de robots komen eraan en zullen zo rond 2044 op het singulariteit-moment als één van de laatste disciplines de mens ook op strijkgebied gaan verslaan. Die robots kon je op de IFA in amoebe vorm al meerdere malen treffen. Dat wordt lachen in 2042 als we nog net de baas over ze zijn en terug kijken naar de robot van nu die voelt als een cassettebandje in deze Spotify tijd.  Maar als je goed kijkt, dan worden de robots we elk jaar slimmer en beter. Het leuke of enge is, dat het ook niet eens meer stiekem en best heel snel gaat bij de ontwikkeling van onze Artificial Intelligence Robots-friends.  

Schermen

Ik heb het niet gedaan, maar als ik mijn verslagen zou terug lezen van de 10 jaar dat ik naar de IFA ga, dan staat daar zeker elk jaar dat de TV’s scherper en dunner zijn geworden. Ook dit jaar was dat weer zo. Ze zijn met 8k het menselijk oog al lang aan het overtreffen. Heb je nog 4k, ook leuk, maar het kan nu allemaal dubbel zo scherp. Het wordt langzaam zo scherp dat je bijna aan een bril moet die de werkelijkheid weer benaderbaar maakt. Natuurlijk is het wel ontzettend mooi en een lust voor de liefhebber van de film of een concert. Let wel: dan moet het beeldmateriaal ook 8k zijn. Maar is dat er dan heb je dus echt het bioscoopgevoel thuis. Want reken maar dat vrijwel alle fabrikanten ook volledig filmstudio effecten erbij leveren. Diepe bassen, hogen tonen en letterlijk de trillingen die om je oren vliegen als je in je stoel gedrukt wordt. En dan de strijd tussen OLED van LG en QLED van de rest. Wij stemmen op OLED en niet alleen omdat het veel mooier is, maar ook omdat het de concurrentie opzweept en de gemoederen scherp houdt. Bij aankomst op zondag krijgen we een zeer enthousiaste rondleiding van de Marketing Sales Directeur NL Bas Dekker. Wij zijn om, maar dat is ook omdat LG zo goed de link weet te leggen naar alle facetten van het Consumenten Elektronica domein in huis. Uiteraard doen Sony en Samsung dat ook, maar het is samengevat net vaak die 24 maanden die LG voorop loopt in innovatie. En dan was er ineens ook de Chinese fabrikant Royole waar onze oude bekende Harold Cobben ons het eerste flexibele scherm van minder dan 0,2 millimeter liet zien. Wow! “De toekomst is flexibel” zei hij: en hij heeft absoluut gelijk.  Een flexibele uitrolbare smartphone … dat is handig toch! En dan hebben we het nog niet over die andere nog 1 miljoen toepassingen.  

Slimme huizen

Het is de hoop voor elke elektronicafabrikant en retailer die zit aan te kijken tegen stevige concurrentie van online spelers, die met grote dozen en gezellige monteurs de witgoed branche hebben weggekaapt: Smart Home. Dat is dermate lekker ingewikkeld dat een fysieke retailer met goed advies het verschil kan maken. Dat kan, maar dat doen ze eigenlijk nog amper. Smart Home blijft achter zegt GFK en dan komt volgens analisten omdat mensen er bang van zijn en dat er te veel protocollen zijn. Dat laatste klop zeker en dat eerst geloof ik eigenlijk ook wel. Gaat het niet tegen je werken en gaan die camera’s jouw niet filmen en uitzenden in plaats van de boeven? En dan de slimme sloten voor welke een megatoekomst lijkt te zijn voorbestemd: kunnen die niet gehacked worden? Ja het kan allemaal, maar de voordelen zijn ook heel groot en zo is er altijd weerstand geweest tegen innovatie. De stoomtreinen zouden de koeien zure melk laten geven en de eerste mobiele telefoons waren de duivel waarmee je moeder, je partner en je baas je altijd zouden weten te traceren. En toch zijn de treinen en de mobiele telefoons er gekomen. Maar op de IFA was de speciale hal met smart home niet veel groter dan in 2017. Het ging inderdaad vooral om de lobby voor de verschillende protocollens als Sigbee, Zigfox en DECT ULE. En dat is jammer, want naast nice to have kan smart home ook heel veel betekenen voor de veiligheid in huis en voor de zorg voor ouderen die langer thuis blijven wonen.  

Smartphones / laptops en Google!!

We zouden het nog bijna vergeten, maar de IFA ligt ook vol met smartphones en vooral met de accessoires die daarbij horen. Die smartphones draaien samengevat allemaal op Android (Apple doet ook aan de IFA niet mee), zijn 5 inch en met aflopend scherm heel plat. Het is allemaal buitengewoon knap en slim wat Samsung, Sony, LG , Wiko, Nokia en Huawei lieten zien. Maar Google is de bovenbaas, want die was letterlijk overal ingebakken. Ze hadden bij Google een heel leger van mensen op de IFA rondlopen in witte pakken. Bijna eng als je niet wist dat ze je altijd helpen bij het zoeken van dingen. Ze hadden op bijna elke stand wel iets wat verwees naar Android, Maps en Google assistence. De slimme speakers aan wie je kunt vragen wat pizza’s te bestellen of muziek te draaien waren overal te zien. Ook die van die andere reus Amazon. Al heb ik soms het idee dat we nu vooral naar de kleren van de keizer staan te kijken…toch gaat voice command machines onherroepelijk heel groot worden. De IFA! Wat een feest… Nog 360 nachtjes slapen en dan is er weer een reden om naar Berlijn af te reizen.  

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!