Wouter Hoeffnagel - 10 september 2018

Principe-akkoord bereikt over Europese digitaks

De Europese ministers van Financiën hebben een principe-akkoord bereikt over een tijdelijke Europese 'digitaks' voor internetbedrijven. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die wordt opgeheven zodra definitieve internationale wetgeving is opgesteld.

Dit heeft de Oostenrijkse minister van Financiën Hartwig Löger bekend gemaakt, meldt het ANP. Op dit moment betalen grote techbedrijven belasting in het land waar zij hun hoofdkantoor gevestigd hebben. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid zich te vestigen in landen met een aantrekkelijk fiscaal beleid, zodat zij relatief weinig belasting hoeven te betalen over hun inkomsten.

OESO werkt aan internationale afspraken

Deze werkwijze is veel EU-lidstaten een doorn in het oog. Zo stellen verschillende landen dat zij door dergelijke constructies belastinginkomsten mislopen. Al langer wordt door de OESO, een samenwerkingsverband van 36 landen, gewerkt aan internationale afspraken. Deze kunnen echter nog jaren op zich laten wachten. De nieuwe Europese digitaks is bedoeld om deze periode te overbruggen.

De technische details van de digitaks worden de komende maanden uitgewerkt. Voor het eind van dit jaar moet een definitief akkoord worden gesloten.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!