Redactie - 11 september 2018

Prijsdaling van LCD paneels wordt vertraagd

Prijsdaling van LCD paneels wordt vertraagd image

Volgens onderzoeksbureau IHS Markit zal door een strakke voorraad materialen en componenten van het displaypaneel, zoals driver integrated circuit (IC), glassubstraat en polarisator, de daling van de liquid crystal display paneelkosten vertragen.

De levering van driver-IC toepassingen zal naar verwachting in 2018 worden aangescherpt, naar schatting met 4% hoger dan de vraag, volgens de nieuwe Display Driver IC Market Tracker van IHS Markit. Gieterijen hebben hun productiecapaciteit van goedkope driver-IC's verlaagd, terwijl de productie van IC's met een hoge winst en grootschalige integraties (LSI's) werd verhoogd, voornamelijk om orders te ontvangen van bedrijven die Internet of Things (IoT) en autotechnologieën produceren.

Bovendien worden IC's met grote paneelaansturing hoofdzakelijk geproduceerd met 8 inch wafers, maar geen gieterijen investeren verder in deze wafermaten aangezien een overgang van generaties naar 12 inch wafels plaatsvindt. "Het lijkt erop dat paneelfabrikanten alleen driver IC-supplies kunnen beveiligen door hogere prijzen te bieden", zegt Tadashi Uno , senior analist bij IHS Markit.

De gemiddelde IC-prijs voor drivers steeg in de eerste helft van 2018 met ongeveer 10 procent. Een strak aanbod van driver-IC's heeft de prijzen van IT-panels beïnvloed, zoals desktopmonitors, notebook pc's en tablet-pc-panels, en is ook uitgebreid naar tv en smartphone panelprijzen sinds het derde kwartaal van 2018.

Lees verder meer op de site van IHS Markit.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!