“CIO is bij uitstek in staat groei te stimuleren”

11-09-2018 | door: Marco van der Hoeven

“CIO is bij uitstek in staat groei te stimuleren”

Sinds begin dit jaar staat Alexander Fattoruso aan het roer bij Gartner Nederland als Regional Vice President. Hij heeft een lange staat van dienst in de IT- en Telecom, in functies over de hele wereld. Het is zijn ambitie om in een tijd van digitale transformatie leiding te geven aan een organisatie die blijft groeien, omdat hij relevant is voor de Nederlandse CIO en hun businessdoelen. Dat vertaalt zich onder meer in specifieke Nederlandse onderdelen tijdens Gartner Symposium/ITXpo, later dit jaar in Barcelona.

Alexander Fattoruso is zijn carrière begonnen bij aanbieders van telecommunicatie in Latijns Amerika, in een tijd dat deze sector een enorme groei doormaakte. Hij heeft vervolgens gewerkt in de telecom in Spanje, Frankrijk en Italië. Daarna volgde New York, waar hij na negen jaar aan de aanbiederskant de kans kreeg om te gaan werken bij Gartner.

“Mijn doel is leiding geven aan een organisatie die blijft groeien, omdat we relevant zijn voor onze klanten”, zegt Fattoruso. “Naarmate je relevanter wordt kun je groeien, en nieuwe gebieden vinden waar je inzicht en advies kunt geven aan klanten. Dat kunnen bedrijven zijn, de overheid en andere non profit-organisaties.”

Mensen

“Wanneer je leiding geeft aan een organisatie vormen mensen het belangrijkste element. Het is  zaak om de juiste mensen te vinden, en ervoor te zorgen dat die mensen gaan samenwerken om klanten te helpen hun doel te bereiken. Onze mensen zijn dus sterk gericht op samenwerken, dat is een integraal onderdeel van de cultuur van Gartner. Ook internationaal, met collega’s in andere landen en op andere continenten. Er is geen monopolie op de plaats waar goede ideeën ontstaan.”

“Uiteindelijk werken we allemaal aan hetzelfde doel, en dat is klanten helpen om hindernissen te overwinnen. Goede ideeën kunnen overal ontstaan. Een klein bedrijf in Californië kan iets doen dat relevant is voor een overheidsorganisatie in Nederland. Daarom is die samenwerking belangrijk, om de best practices te vinden voor onze klanten.”

Businessmodellen

In het werven van de juiste mensen is volgens hem een verandering gaande die de trends in de markt weerspiegelt. “In het verleden had de typische kandidaat, zeker bij de salesmensen, een stevige IT-achtergrond, omdat we het met de klanten vaak over technologie hadden. We zien echter meer en meer dat we het in die gesprekken wel over de impact van technologie hebben, maar dat is slechts het begin.”

“De huidige uitdagingen liggen echter meer op het gebied van businessmodellen en het veranderen van de manier waarop de organisatie denkt over het inzetten van technologie. En dan hebben we het niet alleen over de organisatie van de CIO, maar de hele organisatie, en niet in de laatste plaats de peers van de CIO, de CEO en de board. We zien dus steeds meer matches met mensen die een achtergrond hebben die aansluit op IT, bijvoorbeeld executive recruiting. Het gaat om analytische vaardigheden waarmee we klanten kunnen helpen verder te komen.”

Leider

Deze trend is al enkele jaren te zien op Gartner Symposium/ITXpo, waar de rol van de CIO als business leader een belangrijk thema is. Ook dit jaar zal de verhouding tussen business en technologie hoog op de agenda staan. Dit jaar zullen er drie hoofdtracks zijn die de agenda bepalen: technologie en informatie, leiderschap en business strategie.

“Binnen die drie tracks zijn verschillende onderwerpen die veel terugkomen. Daarbij gaat het om emerging technologies, leiderschap en digital transformatie. Bezoekers zullen hiermee voor zichzelf een agenda kunnen bouwen waarmee ze zowel met analisten als met andere CIO’s over al die onderwerpen kunnen praten op hoog niveau.”

Groei

Gartner Symposium/ITXpo is in de eerste plaats een CIO-bijeenkomst, de grootste van Europa. Maar in lijn met de trend die de voorgaande jaren is ingezet verwacht Fattoruso ook dit jaar weer meer ander C-level executives die zich oriënteren op technologie en innovatie. “Dit geeft aan hoe cruciaal technologie is geworden, voor iedere organisatie. Iedereen is bezig met de vraag hoe ze beter met hun klanten, medewerkers en partners kunnen communiceren.”

“Technologie is niet langer het exclusieve domein van de CIO. Iedereen is ermee bezig, iedereen moet er ook mee bezig zijn. Daar is het evenement ook ingericht. Het is voor iedereen die strategisch met IT te maken heeft. Zo zien we dat groei veruit de belangrijkste doelstelling is voor veel CEO’s. Ze gebruiken steeds vaker technologie om die groei te realiseren. Naast de CIO’s zijn er dus ook veel business leaders die verantwoordelijk zijn voor groei. Of boardmembers die verantwoordelijk zijn voor veranderingen in de organisatie. Uit ons jaarlijkse CEO-survey komt een paar van die onderwerpen aan bod, die bij hen hoog op de agenda staan.”

Innovatie

“Groei heeft wederom de hoogste prioriteit. Maar we zien dat CEO’s zich zorgen gaan maken over de capaciteit van de organisatie om die groei te realiseren. Wij denken dat het daarom cruciaal is voor organisaties om na te denken over hun datastrategie en zo de risico’s te onderkennen en groeimogelijkheden te ontdekken. Daar kan de CIO een belangrijke rol spelen.”

Daarnaast is het vinden van de juiste mensen een van de grootste zorgen van de CEO.

Veertig procent van de CEO’s ziet zichzelf als pionier op het gebied van innovatie. En innovatie wordt gevoed door technologie. ook dat is een mooie kans voor de CIO om invloed te krijgen, en zijn stem te laten horen in een organisatie.”

Digitalisering

63 procent van de CIO’s verwacht volgens het onderzoek dat over drie jaar hun businessmodel is veranderd. “Ze zijn zich dus bewust van veranderingen in de markt, en ze weten dat ze moeten veranderen. Ook hier is het een prima idee voor de CIO om mee te praten. Tegelijk verwachten CEO’s dat hun omzet uit digitale activiteiten meer dan tien procent zal groeien de komende jaren. Dat is dus een concrete verwachting dat de komende drie jaar digitalisering daadwerkelijk en meetbaar zal bijdragen aan groei.”

“Een ander opvallend onderdeel van die survey is dat volgens CEO’s Artificial Intelligence de meeste potentie heeft om waarde toe te voegen aan het bedrijf. AI is de basis voor het oplossen van veel businessproblemen. Ook dit is een perfecte kans voor de CIO, om de CEO en de board te laten zien wat AI kan betekenen voor de strategie en doelstellingen. Daarnaast kunnen CIO’s zo een langetermijnvisie ontwikkelen over de inzet van AI. Kortom, dit is het moeten voor CIO’s om de business strategie vanaf het begin vorm te geven, waar in het verleden de business strategie eerst werd bepaald, en de technologie daar achteraan kwam. Dat is een mooie positie waar CIO’s nu in zitten. Ook in Barcelona zal AI dus een belangrijke rol spelen, in de track emerging technology.”

Diversiteit

Ook dit jaar zal diversiteit een belangrijke rol spelen. “Diversiteit op de werkplek is belangrijk. We zijn er daarom trots op dat de inclusiviteit in onze bedrijfscultuur beloond is met een erkenning als Best Place to Work for LGBTQ Equality op de Human Rights Campaign’s Corporate Equality Index. Daar houden we actief rekening mee in onze werving. Want diverse organisaties functioneren beter, zijn dynamischer en zijn een betere omgeving om te werken voor de medewerkers.”

Zo biedt Gartner Symposium/ITXpo de deelnemers een breed palet aan tracks, waar CIO’s en andere executives met collega’s en analisten kunnen praten over de moeilijkste uitdaginge1n waar ze mee zitten. “Bezoek aan Gartner Symposium is een uitgelezen manier om te zien hoe andere organisaties uitdaging hebben overwonnen waar je zelf mee worstelt, en het is een mooie manier om kennis te nemen van de inzichten die de duizenden analisten van Gartner wereldwijd hebben opgedaan. Dat zou kunnen leiden tot een geheel nieuwe manier van denken over de uitdagingen waar ze mee te maken hebben.”

Executive-People en Dutch IT–channel zijn de BeNeLux mediapartner van het Gartner Symposium ITXpo 2018 in Barcelona. Klik hier voor meer informatie en voor inschrijven met korting.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie