De veranderende rol van de CIO

11-09-2018 | door: Marco van der Hoeven

De veranderende rol van de CIO

De CIO heeft het druk. Van veranderingen in de organisatie tot security uitdagingen, nieuwe technologieën en een goede samenwerking met de CEO aangaan. David Furlonger, VP en Gartner fellow, bespreekt de belangrijkste uitdagingen van de CIO van nu, in de aanloop naar het jaarlijkse Gartner Symposium. Ook werpt hij een blik op de toekomst van blockchain en gaat hij dieper in op de rol van de CIO in deze tijd.

Furlonger ziet op dit moment vier belangrijke uitdagingen voor CIO’s. De eerste noemt hij de ‘CEO challenge’. “Voor de CIO kan het lastig zijn om samen met de CEO tot oplossingen te komen. CEO’s zijn meer gericht op direct rendement, waar de CIO het lange termijn perspectief vasthoudt.” Dat legt veel druk op de CIO, ziet hij. “De CIO voelt zich opgejaagd om direct te handelen.”

Die druk is niet ideaal volgens Furlonger. “De organisatie beschikt over steeds meer technologie, die altijd moet werken en veilig moet zijn. Tegelijkertijd moet de CIO ook aandacht hebben voor disruptie en innovatie. Maar disruptie en innovatie gaan lang niet altijd hand in hand met stabiliteit en security.” Dat veroorzaakt wrijving tussen de CIO en de CEO. “De CEO ziet een nieuwe technologie die de winst van de aandeelhouders kan vergroten en groei kan stimuleren. Hij zegt tegen de CIO: let’s go. Vervolgens is het aan de CIO om een balans te vinden tussen meegaan met nieuwe plannen en tegelijkertijd voorzichtigheid in acht nemen.”

De tweede uitdaging ligt op het gebied van verandering in de organisatie. “Als organisaties gaan werken met bijvoorbeeld IoT, AI of BlockChain, verandert dat de manier waarop de organisatie werkt. Misschien is het bijvoorbeeld nodig om samen te werken met andere partners uit de branche. Dit soort veranderingen zijn complex, en niet makkelijk voor de CIO. Zeker niet omdat CIO zich aan de frontlinie hiervan bevindt, terwijl de cultuurverandering en veranderingen in productlijnen bijvoorbeeld weer niet direct onder zijn verantwoordelijkheid vallen.”

Security is de derde uitdaging die Furlonger benoemt. “Ik denk dat er weinig CIO’s te vinden zijn die zich hier geen zorgen over maken. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging van klantinformatie, toegangsrechten, identificatie en authenticatie. Daarnaast hebben CIO’s in Europa ook nog te maken met de GDPR.”

Furlonger ziet dat er verschillende vragen spelen op security gebied. “Is het normaal dat we gehackt worden, waar moeten we rekening mee houden? Hoe gaan we om met zo’n crisis? Is er sprake van constante dreiging? CIO’s zijn hier bezorgd over.” De vierde uitdaging is de implementatie en uitvoering van nieuwe technologie. “Effectief uitvoeren op enterprise schaal en de winst oogsten is een moeilijk proces waar veel organisaties mee worstelen.”

Een goede CIO

Om de uitdagingen van nu aan te kunnen gaan, moet de CIO een andere rol vervullen dan voorheen. “Een CIO kan niet meer iemand zijn die alleen verantwoordelijk is voor het beheer van de infrastructuur.” Furlonger ziet dat de functie van CIO steeds meer verschuift richting de business. “Hij moet de business uitdagingen begrijpen om te zien welke resultaten er verwacht worden.” In de praktijk is het vaak lastig voor een CIO om ineens in die andere rol te kruipen. “CIO’s van nu moeten diplomatiek zijn, op een diepgaande manier samenwerken met de business en een plek aan de executive tafel verwerven. Daarnaast moeten ze sterk zijn in peoplemanagement en leadership, anders krijgen ze het niet voor elkaar.” Maar, de CIO moet nog meer kunnen. “Een CIO moet een groei mindset hebben. Het gaat niet langer om werken binnen bepaalde boxen, maar op zoek gaan naar nieuwe manieren om het werk te doen. Leren van fouten is daar een belangrijk onderdeel van.”

Tot slot wordt er volgens Furlonger verwacht dat de CIO de rol van educator binnen de organisatie op zich neemt. “Het is aan de CIO om de organisatie bekend te maken met de mogelijkheden van AI, Machine Learning en de samenwerking tussen verschillende systemen. Het is moeilijk om deze informatie op een begrijpelijke manier te delen met de organisatie.”

Samenwerking met CEO

De samenwerking tussen de CIO en de CEO verloopt niet zelden stroef, merkt Furlonger. “Het is een generalisatie, maar CEO’s hebben over het algemeen een beperkt zicht op technologie. Het is moeilijk om businessleaders te vinden die technologie echt begrijpen. De CEO ziet wel de kansen van technologie, maar heeft geen begrip van de uitkomsten of de impact op de organisatie.”

De CIO kan de CEO helpen met beslissingen die te maken hebben met nieuwe technologie. “Maar”, zo ziet Furlonger, “De CIO of IT-manager wordt bij veel organisaties nog niet als gelijke partner gezien door de business. Het ligt aan de aard van de organisatie, maar de waarde propositie van IT is nog steeds niet volledig geaccepteerd door veel organisaties.”

Trend: BlockChain

Eén van die onderwerpen waar de CIO en de CEO mee worstelen, is BlockChain. Er wordt veel gepraat en geschreven over BlockChain, maar wat is de stand van zaken? Volgens Furlonger hebben we nog een lange weg te gaan voordat er een grootschalige adoptie van BlockChain plaats kan vinden. “Experimenten vinden er volop plaats, maar er zijn een aantal uitdagingen die succesvolle implementatie van BlockChain in de weg staan.”

Het eerste probleem dat Furlonger noemt is replatforming. “We maken nieuwe platformen, maar daar moeten we juist los van komen om organisaties flexibeler te maken. Er moeten stappen gezet worden om bijvoorbeeld bestaande systemen uit te zetten en de organisatie te veranderen.”

Ook liggen er volop uitdagingen op het technische vlak en in de business. “Denk bijvoorbeeld aan accomodation, virtual identity, social based working, gouvernance models, technische uitdagingen en kleine contracten.”

Gartner Symposium

Om de uitdagingen van de CIO van nu en in de toekomst te bespreken, nodigt Furlonger CIO’s van harte uit om naar het Gartner Symposium te komen. “Nergens ter wereld kun je zoveel mensen in één keer ontmoeten die met dezelfde uitdagingen kampen als jij zelf. Ook krijgen CIO’s goede, objectieve adviezen over de uitdagingen en de kansen. Een derde reden om naar ons symposium te komen is dat dit het enige evenement is, waar je zoveel technische onderwerpen diepgaand kunt bespreken en tegelijkertijd ook het businessperspectief kunt bestuderen.”

Executive-People en Dutch IT–channel zijn de BeNeLux mediapartner van het Gartner Symposium ITXpo 2018 in Barcelona. Klik hier voor meer informatie en voor inschrijven met korting.

Terug naar nieuws overzicht
Gartner