Online auteursrecht in EU wordt definitief aangepast

13-09-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Online auteursrecht in EU wordt definitief aangepast

Het Europees Parlement is akkoord met een aanpassing van het online auteursrecht. De aanpassing zorgt ervoor dat online platformen zoals Facebook, Instagram en YouTube vergoedingen moeten afdragen over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's of muziek die door gebruikers worden geüpload.

Het wetsvoorstel heet de 'copyright directive'. Artikelen 11 en 13 van deze nieuwe wet bepalen dat online platformen moeten betalen voor auteursrechtelijk beschermde content die op hun platformen wordt aangeboden, ook als deze door gebruikers is geüpload. Websites als Google News moeten daarnaast een vergoeding gaan betalen voor nieuwsberichten van andere websites die zij (gedeeltelijk) online publiceren. Deze vergoeding wordt ook wel 'linkbelasting' genoemd.

De copyright directive is omstreden. Zo hebben veel grote techbedrijven en internetpioniers tegen het wetsvoorstel gestreden. Tegenstanders zien de maatregel als een inperking van de internetvrijheid en als een vorm van censuur. Desondanks is het wetsvoorstel goedgekeurd, met 438 stemmen voor en 226 stemmen tegen. 39 parlementsleden brachten geen stem uit.

Terug naar nieuws overzicht