Swisscom verbetert efficiëntie en implementatietijd met Red Hat Ansible Tower
13-09-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Swisscom verbetert efficiëntie en implementatietijd met Red Hat Ansible Tower

Leverancier van opensourceoplossingen Red Hat maakt bekend dat Swisscom, het grootste telecommunicatiebedrijf van Zwitserland, Red Hat Ansible Tower inzet als zijn bedrijfsbrede platform voor IT- en netwerkautomatisering. Dankzij Red Hat Ansible Tower kan Swisscom zich richten op meer waardevolle ontwikkelprojecten en de reactietijden voor de aanvraag van IT-middelen versnellen.

Om succesvol te blijven opereren in een uiterst competitieve netwerkinfrastructuurmarkt, zoekt Swisscom voortdurend naar manieren om kosten te verlagen, efficiënter te werken en reactietijden te versnellen. De wens ontstond om het beheer van de IT-processen, systemen en componenten te automatiseren. Het bedrijf kiest hiervoor Red Hat Ansible Tower.

Omgevingen automatiseren en orkestreren

Swisscom zet Red Hat Ansible Tower in voor het automatiseren en orkestreren van meerdere omgevingen met verschillende netwerkconfiguraties. Als de implementatie voltooid is, zullen vijf teams van 80 gebruikers Red Hat Ansible Tower gebruiken voor het automatiseren van het beheer van ongeveer 15.000 componenten, waaronder servers, firewalls, netwerkapparaten en opslagapparaten. Het team dat verantwoordelijk is voor de tv-infrastructuurdiensten van Swisscom gebruikt Red Hat Ansible Tower bijvoorbeeld om radiostations te automatiseren en orkestreren en het OpenStack-platform te monitoren.

Voor Swisscom zijn de belangrijkste voordelen van Red Hat Ansible Tower:

  • Rolgebaseerde toegang: hierdoor kunnen medewerkers diverse taken en acties voltooien, in plaats van te wachten op toegang die handmatig verleend moet worden.
  • Effectievere samenwerking bij gedeelde projecten: teams kunnen Red Hat Ansible Playbooks combineren, centraliseren en delen met de applicatie- en databaseteams, waardoor ze de kwaliteit en standaardisatie kunnen verbeteren.
  • Specifieke inventarissen definiëren voor het uitvoeren van playbooks en toegang geven aan andere teams of medewerkers om processen op servers uit te voeren zonder dat lokale servertoegang vereist is. Hierdoor kunnen teams zich concentreren op hun kerntaken en kunnen opdrachten sneller en nauwkeuriger voltooid worden.
  • Op basis van interne berekeningen verwacht Swisscom met Red Hat Ansible Tower jaarlijks ongeveer 3.000 uur te besparen aan handmatige besturingssysteemtaken. Daarnaast profiteert het bedrijf van een verbeterde samenwerking dankzij gestandaardiseerde playbooks en maandelijkse synchronisatievergaderingen. Swisscom heeft bovendien nieuwe gebruikstoepassingen voor het platform ontdekt en is van plan om Red Hat Ansible Tower in te zetten voor het beheren van het anti-misbruiksysteem voor e-mail, voor het automatiseren van firewalls en voor het orkestreren van complexe applicatie-implementaties. Swisscom wil Red Hat Ansible Tower tevens gebruiken om zijn Oracle Exadata-databases te automatiseren en orkestreren.

'Zeer concurrerende markt'

"Telecommunicatie- en netwerkinfrastructuurproviders werken in een zeer concurrerende markt, waar innovatie en snelheid cruciale succesfactoren zijn. Door het beheer van complexe omgevingen te automatiseren, kan Swisscom de arbeidsuren voor repetitieve taken verminderen en zo diensten versnellen en meer tijd besteden aan strategische taken", aldus Justin Nemmers, general manager Ansible bij Red Hat.

Bojan Nikolic, Head of I.T. Service Delivery bij Swisscom: "We zijn erg blij met de voortgang van Ansible Tower-project en we zijn lyrisch dat we een centrale automatiseringsoplossing hebben gevonden. We hebben mede voor Ansible Tower gekozen omdat het eenvoudig te gebruiken en te leren is. Je kunt zeer snel vooruitgang boeken in vergelijking met andere configuratiebeheertools. We kunnen nu veel uren besparen en de tijd van onze ingenieurs inzetten voor waardevollere taken."

Terug naar nieuws overzicht