Duitse FM Industries zoekt naar verbreding in het kanaal

Duitse FM Industries zoekt naar verbreding in het kanaal

Duitse FM Industries zoekt naar verbreding in het kanaal

13-09-2018 | door: Witold Kepinski

Duitse FM Industries zoekt naar verbreding in het kanaal

Het Duitse FM Industries Group is een wereldwijd opererende organisatie en marktleider in cabinets voor printers, kopieerapparaten en 3D workstations.Vanuit een one-stop-shopping concept bedient het bedrijf succesvol de gehele keten, maar daar blijft het niet bij. “Uiteindelijk willen wij voor iedereen en voor elk merk een oplossing leveren”, zegt Eelco van Ommeren, bij FM Industries verantwoordelijk voor sales en marketing.

‘Think global, act local’, is zeer van toepassing op FM Industries. FM Industries, opgericht in 1964, levert zo’n 400.000 cabinets per jaar die volledig geautomatiseerd, ecologisch en gecertificeerd worden vervaardigd op 30.000 m2 aan productiefaciliteit. Het bedrijf laat zich graag voorstaan op zijn Duitse kwaliteit – het ontwerpt tools en processen ook zelf - en biedt tegelijkertijd wereldwijde ondersteuning aan klanten en partners.

Maatwerk

FM Industries (Duits: fm systemmöbel) heeft zijn hoofdkantoor in Bösel, in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Daarnaast heeft het bedrijf filialen en productiefaciliteiten verspreid over de VS, Canada, Japan, China, Australië en ook in Nederland heeft het bedrijf voet aan wal. De organisatie loopt gesmeerd, verzekert Eelco van Ommeren, die vanuit Nederland verantwoordelijk is voor sales in Europa en bovendien voor product marketing wereldwijd.

“We mogen onszelf marktleider noemen dankzij een aantal belangrijke zaken. Niet alleen ontwerpen en maken we alles in-house, maar ook springen we eruit vanwege de hoge kwaliteitsnormen die we hanteren. Verder kunnen we bogen op jarenlange ervaring. We weten wat we de klant moeten aanbieden.”

Bij FM Industries, opgericht in 1964, gaat het vooral om volumes draaien. Het bedrijf levert zo’n 400.000 cabinets, of onderzetkasten, per jaar aan een breed pallet aan klanten. Enige tijd geleden nam het bedrijf een belangrijke stap door direct aan het kanaal te gaan leveren. Daarnaast worden er customized oplossingen geboden voor office-omgevingen waar standaardmodellen niet voor in aanmerking komen.

“Dat zijn interessante projecten”, zegt Van Ommeren. “Vaak speelt naast het praktische aspect ook het esthetische een rol. Printers moeten bijvoorbeeld in lijn staan met de cabinet. Ook kunnen we verschillende materialen aanbieden. Onze core business is hout, maar we leveren ook metaal en kunststof. Kunststof dat tevens wordt ontwikkeld en vervaardigd door de zusteronderneming FM Kunststofftechnik.

Dieper het kanaal in

Naast cabinets voor traditionele printers en kopieerapparaten maakt FM Industries ook onderzetkasten voor 3D printers en workstations, een activiteit die meer aandacht zal krijgen in de toekomst, zegt Van Ommeren. “Wij willen voor iedere multifunctional en printer wereldwijd een cabinet solution kunnen aanbieden in de hele keten.” Het kanaal kan in dat opzicht een belangrijke rol vervullen binnen de missie van FM Industries.

“Kijk, fabrikanten leveren vaak voorgeconfigureerd aan de klant. Dat is ook in de meeste gevallen de wens. In sommige gevallen komt het voor dat de klant wel de machine wil, maar niet het standaard aantal bijgeleverde lades. In de retail bijvoorbeeld is elke vierkante centimeter belangrijk. Wij maken hiervoor speciale oplossingen, op maat voor de klant. Dat is ook direct onze toegevoegde waarde voor het kanaal: die kan de klant nog beter bedienen met een goedkoper alternatief. Normaal gesproken zou voor een afwijkende klantvraag op zoek moeten worden gegaan naar een ad hoc-oplossing die misschien helemaal niet naar wens is of misschien te duur.”

Innovatie binnen office

Van Ommeren heeft de kantooromgeving de voorbije jaren sterk zien veranderen. Was de printer voorheen nog een op zichzelf staand object binnen de omgeving, is er inmiddels sprake van verregaande integratie. Videoconferencing bijvoorbeeld, behoort nu bijna standaard bij een werkomgeving. Dat biedt direct nieuwe kansen.

“Zo kwam een grote klant op het gebied van document management en hardware bij ons met aanvullende wensen. Dat ging om media walls voor hun interactieve whiteboards die worden gebruikt bij videoconferencing voor één van Nederlands grootste multinationals. De bedoeling was om de schermen te integreren in de ruimte, te beveiligen, losliggende kabels weg te werken en om eenvoudige installatie. Daarvoor hebben wij een customized solution ontworpen en wereldwijd geleverd. Zo zie je ook dat office management en IT steeds dichter bij elkaar komen te liggen.”

Natuurlijk zijn dat ontwikkelingen die Van Ommeren nauwgezet in de gaten houdt, maar voor hem staat voorop dat een product interessant moet zijn en over unieke eigenschappen moet beschikken. “In het geval van zo’n media wall spreek je daarvan. Het is gepersonaliseerd en in nauwe samenwerking met de klant tot stand gekomen. Zo hebben we initiatieven op meerdere fronten die direct een oplossing bieden voor een probleem.”

Terug naar nieuws overzicht