Cloud services zorgen voor sterke vraag naar nieuwe hardware en software voor datacenters

13-09-2018 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Cloud services zorgen voor sterke vraag naar nieuwe hardware en software voor datacenters

Uit nieuwe Q2-gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de afgelopen 24 maanden de kwartaaluitgaven voor hardware en software voor datacenters met 28% zijn gestegen, onder impuls van de snelgroeiende vraag naar cloudservices en hogere prijzen voor meer volledig uitgeruste servers.

De belangrijkste partijen die hiervan profiteren zijn leveranciers van public cloud infrastructuur, die in de loop van de periode een omzetgroei van 54% hebben gezien. De groei van de infrastructuur van bedrijfsdatacenter was veel lager en de uitgaven liepen eigenlijk langzaam terug tot de recente piek in vraag naar servers en prijzen de business van leveranciers een boost gaven.

Cloud

Het is de vraag naar nieuwe private cloud-infrastructuur die zorgt voor een sterke groei; de bestedingen zijn met 45% verhoogd sinds het tweede kwartaal van 2016.

In termen van marktaandeel zijn ODM leverancier in totaal goed voor het grootste deel van de openbare cloud-markt, waarbij Dell EMC de leidende individuele leverancier is, gevolgd door Cisco en HPE. De Q2-marktleider in private cloud was Dell EMC, gevolgd door Microsoft en HPE. Dezelfde drie leveranciers  leiden ook de markt voor niet-cloud gebaseerde datacenters (on-premises), zij het met een andere rangorde.

Datacenter

De inkomsten van de totale datacenter infrastructuur apparatuur, inclusief zowel cloud als niet-cloud, hardware en software, bedroegen 38 miljard dollar in het tweede kwartaal, terwijl de publieke cloudinfrastructuur een derde van het totaal voor zijn rekening neemt. Private cloud of cloud-enabled infrastructuur goed voor meer dan een derde van het totaal. Servers, OS, storage, netwerk- en virtualisatiesoftware waren samen goed voor 96% van de Q2-datacenterinfrastructuurmarkt, inclusief netwerkbeveiliging en managementsoftware.

Per segment is Dell EMC de leider in zowel server- als opslagopbrengsten, terwijl Cisco dominant is in het netwerksegment. Microsoft heeft een sterke positie op de ranglijst vanwege zijn positie in server-besturingssystemen en virtualisatietoepassingen. Buiten deze drie zijn de andere toonaangevende leveranciers in de markt HPE, IBM, VMware, Lenovo, Huawei,

SaaS

"We zien de inkomsten uit cloud services blijven groeien met 50% per jaar, de SaaS-opbrengsten van bedrijven groeien met meer dan 30%, de inkomsten uit zoeken / sociale netwerken groeien met meer dan 25% en de e-commerce-inkomsten groeien met meer dan 40%, die allemaal zorgen voor een grote toename van de uitgaven voor openbare cloudinfrastructuur ", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Dat is geen nieuw fenomeen. Maar wat de afgelopen drie kwartalen anders is, is dat de uitgaven van bedrijven voor datacenterinfrastructuur echt zijn gestegen, voornamelijk dankzij hybride cloudvereisten, verhoogde serverfunctionaliteit en hogere componentkosten."

DCI_CIE_Q218.jpg

Terug naar nieuws overzicht
Cloud