Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook domineren Hyperscale Capex

14-09-2018 | door: Witold Kepinski

Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook domineren Hyperscale Capex

Uit de nieuwe tweede kwartaal 2018 gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de capex van hyperscale operatoren 59% hoger lag dan een jaar geleden. In de eerste helft bereikte de betrokken partijen een Capex van 53 miljard dollar, vergeleken met 31 miljard dollar in de eerste helft van 2017.

Q2 capex zou comfortabeler zijn geweest dan ooit, ware het niet dat Google in maart 2018 het Manhattan-gebouw in Chelsea in New York heeft gekocht, waardoor de eerste kwartaal cijfers een boost kregen van 2,4 miljard dollar (het bedrag dat Google neertelde voor het onroerend goed complex).

 

Big Five: Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook

Terwijl de relatieve ranglijst rond elk kwartaal in beweging is, bestond de top vijf van provders voor de laatste tien kwartalen altijd uit Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook, die samen goed zijn voor ruim 70 procemt van de hyperscale capex. Het is opmerkelijk dat de capex-niveaus bij drie van deze 'big five' in het tweede kwartaal een recordhoogte bereikten.

Cloud

Veel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen en uitbreiden van enorme datacenters, die nu in aantal zijn gegroeid tot 420. Het onderzoek van Synergy Research Group is gebaseerd op analyse van de voetafdruk van capex en datacenter van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetbedrijven, inclusief de grootste spelers in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociale netwerken en e-commerce. Buiten de top vijf waren Alibaba, Baidu, IBM, JD.com, NTT, Oracle, SAP en Tencent ook andere toonaangevende partijen in hyperscale markt in het tweede kwartaal van 2018.

Concurrentiemoordenaar

"De Hyperscale capex is een van de duidelijkste indicatoren van de groei in cloud computing, digitaal ondernemen en online levensstijlen", zegt John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "Deze capex heeft niveaus bereikt die voorheen ondenkbaar waren voor deze enorme datacenterexploitanten en het blijft klimmen. De grootste van deze hyperscale operatoren bouwen economische slotgrachten die kleinere concurrenten niet kunnen repliceren. Vooral in cloud computing is het vermogen om hyperscale capex-niveaus te financieren een 'concurrentiemoordenaar' geworden."

WK

Terug naar nieuws overzicht
Cloud