Witold Kepinski - 18 september 2018

Oracle boekt vlakke omzet met meer winst

Oracle boekt vlakke omzet met meer winst image

Oracle heeft de eerste kwartaal resultaten voor het boekjaar 2019 bekendgemaakt. De totale omzet bedroeg 9,2 miljard dollar, een stijging van 1 procent in Amerikaanse dollar en een stijging van 2% in constante valuta, vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar. Analisten hadden 120 miljoen dollar meer verwacht. De netto winst steeg met 6 procent tot 2,3 miljard dollar. Na de bekendmaking zakte het aandeel met een dikke vier procent. Er zijn met name zorgen over de groei rond de cloud omzet.

Totale opbrengsten uit cloudservices en licenties plus licenties voor cloudlicenties en on-premises licenties stegen met 2 procent tot 7,5 miljard dollar. De inkomsten uit cloudservices en licentieondersteuning bedroegen 6,6 miljard dollar, terwijl de opbrengsten uit licenties voor licenties en on-premises licenties 867 miljoen dollar waren.

De hardware omzet daalde met 4 procent naar 904 miljoen dollar. De services omzet daalde met 5 procent naar 813 miljoen dollar.

De uitgestelde omzet op korte termijn steeg met 2 procent tot 10,3 miljard dollar in vergelijking met een jaar geleden. De operationele cashflow steeg tijdens de daaropvolgende twaalf maanden met 5 procent tot 15,5 miljard dollar.

Oracle heeft de rapportagemethode in het vierde kwartaal van zijn laatste boekjaar gewijzigd, waardoor er geen cijfers worden gepubliceerd voor alle specifieke cloud business units. In plaats daarvan groepeert de leverancier zijn on-prem- en cloud-activiteiten in twee nieuwe eenheden: cloud-services en licentie-ondersteuning & en cloud licenties en lokale licenties. In de eerste categorie steeg de omzet met drie procent op jaarbasis tot 6,6 miljard dollar, terwijl de tweede categorie de omzet zag dalen met drie procent tot 867 miljoen dollar.

ERP

Oracle beweert zlef dat het goed bezig is waarbij concurrenten op de korrel worden genomen. "De overgrote meerderheid van ERP-toepassingen die in de cloud worden uitgevoerd, zijn Oracle Fusion- of Oracle NetSuite-systemen", zegt Mark Hurd, CEO van Oracle. "In het eerste kwartaal verhoogden we ons marktaandeel doordat klanten Oracle Fusion ERP bleven blijven kopen om hun bestaande SAP- en Workday ERP-systemen te vervangen. Het klantenaantal van Oracle Fusion ERP is nu bijna 5.500, terwijl het aantal klanten van NetSuite ERP meer dan 15.000 bedraagt" zo beweert Hurd.

Database

"De Oracle Autonomous Database is nu beschikbaar op onze tweede generatie zeer veilige Bare-Metal cloudinfrastructuur," vervolgt Oracle CTO, Larry Ellison. "De autonome database van Oracle is sneller, gebruiksvriendelijker, betrouwbaarder, veiliger en veel goedkoper dan die van Amazon en Oracle is de enige database die zichzelf tijdens het hardlopen automatisch kan patchen om uw gegevens te beschermen tegen gegevensdiefstal. Enkele van de redenen waarom Amazon de Oracle-database gebruikt om zijn bedrijf te runnen. "

De Raad van Bestuur van Oracle verhoogt de autorisatie voor terugkoop van aandelen met 12 miljard dollar. De Raad van Bestuur verklaarde ook een driemaandelijks dividend in contanten van $ 0,19 per aandeel uitstaande gewone aandelen. Dit dividend zal worden uitgekeerd aan de aandeelhouders vanaf het moment van sluiting van de handel op 16 oktober 2018, met een betaaldatum van 30 oktober 2018.

Thomas Kurian, Larry Ellison en Cloud strategie

Intussen zijn er ontwikkelingen gaan in de Oracle top. Oracle topman Thomas Kurian stopt er even mee zo melden diverse Amerikaanse media zoals CNBC. Hij is al voor een onbepaalde tijd weg. Oracle verwacht dat hij snel weer terugkomt. Maar Bloomberg meldt dat Kurian even weg is vanwege een meningsverschil met Oracle CTO en oprichter Larry Ellsion over de cloud strategie.

Over de Oracle cloud cijfers zijn er discussies gaande. Een mogelijke issue is volgens Bloomberg is een rechtszaak die door enkele aandeelhouders gestart is tegen Oracle rond interpretaties van cloud verkoop cijfers.

Voor het tweede kwartaal verwacht Oracle een omzetgroei van 0 tot 3 procent.

Door: Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!