Witold Kepinski - 18 september 2018

Nieuwe Endpoint Security leveranciers winnen marktaandeel

Nieuwe Endpoint Security leveranciers winnen marktaandeel image

Schattingen van onderzoeksbureau Canalys laten zien dat de wereldwijde endpointbeveiligingsmarkt voor bedrijven in het tweede kwartaal van 2018 met 4,2% groeide. Over het algemeen bereikten de totale uitgaven 1,2 miljard dollar. De meeste investeringen zijn nog steeds gericht op het beschermen van pc's, maar virtuele en fysieke servers, evenals cloud workloads en IoT bieden nieuwe groeimogelijkheden. De concurrentie neemt toe, maar ook versnipperd, zoals een nieuwe golf van leveranciers, waaronder Bitdefender, Carbon Black, CrowdStrike, Cylance en Malwarebytes, daagt de dominantie van de grote drie uit: McAfee, Symantec en Trend Micro.

Endpoint-beveiliging is volgens Canalys geëvolueerd van basissignatuursoftware voor malware, detectie en blokkering naar meer geavanceerde functies, waaronder machine learning, gedragsanalyses, real-time forensisch materiaal, sandboxing voor applicatie-isolatie en API's voor integratie in de beveiligingsactiviteiten van een klant. "Het blijft een kritieke sensor om leveranciers inzicht te bieden in het complexe dreigingslandschap", zegt Alex Smith, Senior Director, Channels bij Canalys. "Het grote aantal security leveranciers dat de afgelopen vijf jaar is ontstaan, heeft innovatie op belangrijke gebieden gestimuleerd , vooral rond machine learning. De meesten hebben cloudgebaseerde managementsystemen ontwikkeld, waardoor één enkele lichtgewicht agent op elk apparaat kan worden ingezet, evenals fysieke en virtuele servers. Dit zorgt voor minder complexe implementatie en, cruciaal, eenvoudiger doorlopend beheer. "

canalys-endpoint-2018.jpg

Marktaandelen

In Q2 2018 waren McAfee, Symantec en Trend Micro goed voor 41,7% van de wereldwijde eindpuntbeveiligingsmarkt, tegenover 44,7% vorig jaar. McAfee bleef de marktleider en groeide met 3,6% tot 18,0%. Trend Micro is met 11,9% op de tweede plaats geëindigd. Symantec daalde met 12,8% door langer dan verwachte verkoopcycli in grote complexe multi-product deals. Het aandeel daalde met 11,8%. Eindpuntbeveiliging is een steeds drukker wordende markt, met meer dan 50 actieve leveranciers strijden om aandacht van klanten en investeringen, en elk met specifieke sterke en zwakke punten. CrowdStrike was de snelste groei van de nieuwe golf van leveranciers, meer dan 100%, gevolgd door Cylance, die 71,4% groeide. Malwarebytes groeide met 35,1%, zij het vanuit een kleine basis, terwijl Carbon Black 27,8% groeide.

Kanaal

"De uitdaging voor de grote drie secueiry spelers is ervoor te zorgen dat klanten up-to-date zijn en over de nieuwste versies van hun eindpuntbeveiligingssoftware om de pariteit van functies met de nieuwere leveranciers te waarborgen", aldus Matthew Ball, Principal Analyst bij Canalys. "Elk heeft uitgebreide portefeuilles die grotendeels gelijke tred hielden met innovatie in de sector door interne ontwikkeling en overnames. Maar de uitdaging is om partners te stimuleren om klanten te migreren om de dreiging van concurrentieverplaatsing te verminderen, "voegt Ball toe. "Maar verplaatsing van de gevestigde exploitanten zal alleen worden gedaan door gebruik te maken van het bereik, de vaardigheden en de klantbetrokkenheid van het kanaal. Veel van de nieuwere leveranciers hebben nog niet ontdekt hoe ze de processen moeten uitvoeren en automatiseren die nodig zijn om hun indirecte activiteiten op grote schaal te stimuleren."

canalys-endpoint-2.jpg

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!