Juniper Networks' Contrail Edge Cloud helpt cloud-ervaring naar edge-netwerk te brengen

18-09-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Juniper Networks' Contrail Edge Cloud helpt cloud-ervaring naar edge-netwerk te brengen

Juniper Networks, leverancier van geautomatiseerde, schaalbare en veilige netwerken, introduceert een nieuwe softwareoplossing die internetproviders vrijwel onbeperkte mogelijkheden biedt voor een kostenefficiënte implementatie van nieuwe omzetgenererende diensten aan de netwerkrand. Contrail Edge Cloud omvat zowel basisstations, hubs als switchlocaties en stelt operators in staat een veilige cloud-ervaring naar het edge-netwerk brengen om een einde te maken aan traditionele beperkingen op het gebied van energie- en ruimteverbruik.

De onstilbare honger naar connectiviteit en noodzaak om voortdurend nieuwe omzetmogelijkheden te vinden zetten operators ertoe aan om over te stappen op een decentrale netwerkarchitectuur. Daarbij verplaatsen ze latency-gevoelige applicaties en netwerkservices voor connected cars, augmented/virtual reality en nieuwe 5G-diensten van de core naar de edge. De rand van het netwerk stelt operators in staat om simpele connectiviteitsdiensten aan te vullen met onderscheidende netwerkservices, maar gaat gebukt onder beperkingen qua ruimte, kosten, stroomvoorziening en beheermogelijkheden. Operators zijn daardoor genoopt om hun bestaande cloud-architecturen te herzien om op kostenefficiënte wijze netwerkservices te kunnen ontwikkelen en implementeren. Het gebruik van dezelfde hoeveelheid hardware en software op elke edge-locatie in gecentraliseerde datacenters zou vanuit zowel capex- als opex-perspectief een kostbare aangelegenheid zijn.

Orchestration, netwerkbeveiliging en service chaining

Contrail Edge Cloud is een voor productieomgevingen geschikte oplossing die verschillende mogelijkheden voor automatisering, orchestration, beveiliging en gegevensanalyse naar de edge brengt. Operators kunnen met behulp van de oplossing op kostenefficiënte wijze dynamische netwerkservices voor consumenten en bedrijven ontwikkelen. Contrail Edge Cloud combineert de software defined networking (SDN)-mogelijkheden van Contrail Networking en Contrail Security met Kubernetes en OpenStack om operators te voorzien van functionaliteit voor orchestration, netwerkbeveiliging en service chaining.

Juniper ziet Contrail Edge Cloud als een belangrijke stap op weg naar een veilige, geautomatiseerde en gedistribueerde cloud waarmee operators op eenvoudige wijze diensten kunnen ontwikkelen, beheren en te gelde maken in aanloop naar de introductie van 5G. Contrail Edge Cloud is gebaseerd op het open source Tungsten Fabric-project van de Linux Foundation. Daarnaast blijft het bedrijf bijdragen aan het Akraino Edge Stack-project van de Linux Foundation ter bevordering van open cloud-initiatieven.

Integratie met Red Hat OpenStack platform

Contrail Edge Cloud kan geïntegreerd worden met het Red Hat OpenStack platform. Dit schaalbare Infrastructure-as-a-Service (IaaS) platform met gedistribueerde rekencapaciteit maakt gebruik van de nieuwste OpenStack-mogelijkheden om de levenscyclus van rekenclusters en virtuele machines (VM's) vanaf afstand en vanuit gecentraliseerde datacenters te beheren. Hierbij is geen 'footprint' van OpenStack besturingsfuncties op alle externe 'edge sites' vereist. Dit is van cruciaal belang tegen de achtergrond van de beperkte mogelijkheden qua ruimte, stroom en rekenkracht op de edge sites.

Kubernetes voorziet in orchestration van de gecontaineriseerde applicaties. Operators kunnen met Kubernetes-containers meer applicaties op hun platform laten draaien en sneller nieuwe netwerkservices inrichten en activeren. Contrail Edge Cloud biedt ondersteuning voor Red Hat OpenShift en andere Kubernetes-distributies.

Integraties van workflows, beleidsregels en service chaining

Contrail Networking biedt mogelijkheden voor beheer op afstand. Operators kunnen vanuit een centrale locatie een netwerkstructuur opzetten tussen virtuele machines, containers en bare metal-servers. Dit is mogelijk voor zowel fysieke als gevirtualiseerde omgevingen. Contrail Networking vertaalt abstracte workflows in specifieke beleidsregels voor netwerken ter vereenvoudiging van de orchestration van virtual overlay-connectiviteit binnen alle omgevingen. Mogelijkheden voor het beheer van de netwerkstructuur zorgen voor de geautomatiseerde toepassing van beleidsregels en ondersteunen het levenscyclusbeheer voor elke netwerkstructuur binnen datacenters en edge-locaties. Contrail Networking voorziet in connectiviteit en service chaining voor OpenStack VM, Kubernetes-containers en bare metal-workloads, maar zonder het ruimteverbruik dat gepaard gaat met de colocatie van functies van de besturingslaag.

Contrail Security biedt overzicht, telemetrie en een overkoepelend mechanisme voor de toepassing van beleidsregels. Dit biedt uitkomst voor operators die in toenemende mate gebruikmaken van een mix van virtuele machines en containers. De oplossing voorziet daarnaast in adaptieve firewall-beleidsregels en op tags gebaseerde mogelijkheden voor het toepassen van beveiligingsregels voor Kubernetes en OpenStack.

Open source storage-technologie

Red Hat Ceph biedt schaalbare storage op standaard hardware die gegevens in verschillende clouds en van lokale 'workloads' beheert. Red Hat Ceph Storage is geïntegreerd in de modulaire architectuur en in de componenten van OpenStack voor kortstondige en permanente opslag. Red Hat Ceph Storage kan ook worden gebruikt voor hyperconverged implementaties van het OpenStack-platform met grotere operationele efficiëntie, welke ook beschikbaar is als Red Hat Hyperconverged Infrastructure for Cloud.

AppFormix combineert machine learning voor het optimaliseren van de netwerkprestaties en bewakingsfunctionaliteit die operators inzicht biedt in workloads en netwerkomgevingen. cSRX en vSRX voorzien in een brancheleidende container-firewall en gevirtualiseerde security-instance als onderdeel van de serviceketen.

Basis voor gevirtualiseerde netwerkinfrastructuren

"Edge-netwerken vormen het meest klantgerichte eigendom van operators. 5G en nieuwe toepassingen zoals het IoT, augmented reality/virtual reality en connected cars vragen om extreme nabijheid bij de eindgebruiker. De edge groeit daarmee uit tot de basis voor een gevirtualiseerde netwerkinfrastructuur waarmee operators munt kunnen slaan uit nieuwe toepassingen. Contrail Edge Cloud zorgt voor een sterke vereenvoudiging van de inrichting en het beheer van deze nieuwe netwerkservices. En het mooie is dat niet alleen netwerktechnici van deze oplossing profiteren. Ook sales- en marketingmanagers kunnen hiermee hun creativiteit loslaten op flexibele nieuwe diensten. Hierdoor zullen bedrijven en consumenten operators gaan zien als meer dan alleen aanbieders van connectiviteit. Dit alles is mogelijk met een edge-oplossing die sterk ruimtebesparend werkt", zegt Sally Bament, vice president Service Provider Marketing bij Juniper Networks.

"De manier waarop mensen netwerken gebruiken en hun verwachtingen daarvan zien er totaal anders uit dan vijf jaar geleden. De rand van het netwerk is daarmee van cruciaal belang voor operators die hun netwerk op alle fronten willen transformeren om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag naar geavanceerde diensten. Dit vereist echter meer dan het omgooien van een schakelaar. Om de edge in te zetten voor een grootschalige en kostenefficiënte implementatie van nieuwe netwerkservices met lage latency hebben operators een eenvoudige manier nodig om alle mogelijkheden voor orchestration, telemetrie en beveiliging in te bedden in een onderdeel van het netwerk waarin beperkingen gelden ten aanzien van de ruimte en het energieverbruik. Juniper Networks biedt telecombedrijven de mogelijkheid om de regels van het spel te veranderen met Contrail Edge Cloud", Dr. Ray Mota, CEO en principal analist bij ACG Research.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud