Floris Hulshoff Pol - 18 september 2018

Prinsjesdag 2018: meer geld in strijd tegen cybercrime

Het kabinet zegt tijdens Prinsjesdag forse investeringen te doen in de aanpak van criminaliteit. Niet alleen in de bestrijding van criminaliteit en terrorisme, maar ook in bescherming van de persoonlijke levenssfeer, effectieve rechtspraak en migratiebeleid. Justitie en Veiligheid (JenV) beweert hiermee de vrije, veilige, rechtvaardige samenleving en rechtsstaat te versterken.

Digitale veiligheid is een een van de kernpunten voor 2019 aldus JenV. In het Regeerakkoord is structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor cybersecurity om de Nederlandse Cyber Security Agenda (NCSA) uit te voeren.

Er komen bijvoorbeeld cybersecurity-samenwerkingsverbanden voor overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om snel informatie te kunnen delen over ernstige cyberdreigingen.

Nog voor dit jaar trekt het kabinet eenmalig 30 miljoen extra uit voor cybersecurity en de aanpak van cybercrime. Vanaf 2019 is jaarlijks 10 miljoen euro extra beschikbaar voor de uitvoering van de Wet Computercriminaliteit III om cybercrime beter aan te kunnen pakken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!