Wouter Hoeffnagel - 22 september 2018

Nationale Politie moet dwangsom van 40.000 euro betalen aan Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vordert een dwangsom van 40.000 euro van de Nationale Politie. Dit aangezien de Nationale Politie niet op tijd de controle heeft aangescherpt op de inzage en het gebruik van bepaalde gegevens.

Het gaat om het systeem waarmee inkomende en uitgaande personen en goederen in het Schengengebied worden gecontroleerd. Dit systeem hoort een logsysteem te hebben dat gebruikersactiviteiten vastlegt, aangezien niet alle medewerkers van de Nationale Politie met toegang tot het systeem ongelimiteerd alle gegevens mogen inzien of gebruiken. Deze logbestanden dienen regelmatig en proactief gecontroleerd te worden.

Vijf kwetsbaarheden

De AP onderzocht in 2015 hoe de Nationale Politie gegevens verwerkte bij het gebruik van het nationaal Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (N.SIS II). De toezichthouder constateerde hierbij vijf kwetsbaarheden die de Nationale Politie moest oplossen, waarvoor een last onder dwangsom van 200.000 euro werd opgelegd. Vier van de vijf maatregelen die getroffen moesten worden werden door de Nationale Politie binnen de gestelde termijn van zes maanden genomen. De vijfde maatregel betroffen het regelmatig en proactief controleren van de logbestanden. De Nationale Politie moet daarom een vijfde van de dwangsom van 200.000 euro betalen, wat neerkomt op 40.000 euro.

"Wij vinden het een ernstige zaak als de Nationale Politie nog steeds tekortschiet bij het regelmatig controleren van het gebruik van deze politiegegevens. Politiegegevens moeten gewoon goed beschermd zijn. Punt. Geen discussie over mogelijk", zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!