Redactie - 24 september 2018

EU legt Amazon gegevensverzameling voor online handelaars onder de loep

De Europese Commissie vraagt zich af of de rol van Amazon als een platform dat handelaren kunnen gebruiken om producten te verkopen en haar rol als concurrent van de handelaar, antitrustproblemen doet rijzen.

Commissaris Margrethe Vestager erkende dat het Amazon's beleid bekijkt tijdens een persmeeting (video) over het feit dat Luxemburg geen belasting heft op de winst van McDonald's. In een video gepost door de Europese Commissie benadrukte ze dat het onderzoek zich in de allereerste fase bevindt. 

Volges Verstager zijn er vragen over dual purpose platformen zoals Amazon, die zowel als host als concurrent optreden. Deze platformen hosten veel verkopers  en tegelijkertijd zijn ze zelf ook grote online handelaars. Door services aan te bieden aan andere verkopers, kan Amazon veel gegevens van die verkopers zien. Dat kan volkomen legitiem zijn, aangezien Amazon die gegevens kan gebruiken om de diensten die het verkopers biedt te verbeteren. Maar de zorg van Verstager is dat het die gegevens ook zou kunnen misbruiken.

Vestager zei dat de Commissie vragenlijsten naar verschillende marktdeelnemers heeft gestuurd, dus niet alleen Amazon. Voorlopig blijft de EU alleen de boel onder loep nemen, aldus Vestager. "We hebben geen conclusies getrokken, we hebben geen formele procedures gestart."

Lees meer in The Register.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!