Redactie - 24 september 2018

Apple aangeklaagd voor het afsluiten van FaceTime op oudere devices

Apple aangeklaagd voor het afsluiten van FaceTime op oudere devices image

Apple wordt er in een rechtszaak van beschuldigd dat het mensen benadeeld heeft die hun iPhones en iOS niet upgraden. De zaak draait om de FaceTime videoconferencingdienst, die het bedrijf met opzet zou hebben afgesloten.

De aanklacht, neergelegd voor de rechtbank in Californië, stelt dat Apple willens en wetens Facetime heeft 'gebroken' voor gebruikers die niet de laatste nieuwe iPhone of iOS hadden. De zaak gaat terug naar april 2014, toen Apple een digitaal certificaat liet vervallen. Daarmee werd het gebruik van de videoconferencingdienst onmogelijk voor iedereen die op dat moment iOS 6 of lager gebruikte. Volgens Apple ging het om een bug, die werd opgelost in iOS7. Uit interne documenten moet nu blijken dat Apple wist dat de software zou stoppen met werken, en dat het dingen op hun beloop liet om mensen te overtuigen over te stappen.

Oudere gebruikers kosten geld
De manier waarop FaceTime werkt verschilt namelijk grondig tussen iOS6 en 7. De vroegere versie van de videodienst werd, om patentredenen, over een relay gestuurd, waarvoor Apple moest betalen. Die van iOS7 en later werkt via peer-to-peer en kost Apple niets.

In samenwerking met Datanews

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!